Prezident Pavel jmenoval Petra Hladíka ministrem životního prostředí

Hned den po inauguraci se nový prezident pustil do práce. Na Pražském hradě jmenoval nového ministra životního prostředí. Zeman přitom tento krok odmítal. Údajně kvůli přidělování městských bytů v Brně. Policie totiž kvůli kauze zasahovala i v Hladíkově kanceláři. Z ničeho jej ale neobvinila. Podle odborníků tím bývalý prezident porušoval ústavu.

"Jsem rád, že mohu hned první den po inauguraci učinit první pracovní krok a jmenovat ministra životního prostředí. Ukončit tak poměrně dlouhé období různých dohad a výhrad a jsem rád, že i z toho, co jsem měl možnost si i já zjistit, prázdných," prohlásil Pavel.

[chooze:article;value:492379]

Ministerstvo životního prostředí dočasně řídil vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL). Podle Pavla se mu nyní uvolní ruce. "Role ministerstva životního prostředí je v dnešní době mimořádně důležitá," myslí si prezident. Má podle něj mimo jiné pomáhat chudším regionům.

Hladíka hned v pátek uvedl do úřadu Fiala. Ten se jmenování společně s novým ministrem a Jurečkou zúčastnil a s prezidentem si slavnostně připili.

"Jsem rád, že jsme se dostali do situace, kdy ministerstvo životního prostředí má plnohodnotné vedení a v čele tohoto úřadu má ministra," řekl následně na tiskové konferenci Fiala. "Česká republika v současnosti prochází energetickou transformací a lidé musí znát své investiční příležitosti, možnosti, které jim dokáží ušetřit finanční prostředky," dodal. Zmínil podporu fotovoltaických elektráren či program Nová zelená úsporám light.

[chooze:article;value:494116]

Velkým úkolem je i udržování vody v přírodě, myslí si Fiala. "Ochranu vody a vodních zdrojů považujeme za náš národní zájem, proto bude v průběhu roku 2023 předložen návrh na ústavní ochranu vody," avizoval.

"Velmi si vážím, že to byl první akt prezidenta republiky Petra Pavla," uvedl ke svému jmenování Hladík. Na ministerstvu je podle něj řada výzev. "Občas o něm hovořím jako o ministerstvu budoucnosti, protože tak to je. Je to ministerstvo, které připravuje naši zemi na změnu, která nastává s odklonem od uhlí, tím, že se naše planeta otepluje a musíme připravit naše města a obce na tuto klimatickou změnu," upozornil. Chce, aby z této změny vyšel každý občan jako vítěz.

"Ochrana půdy, půdního fondu, je velmi důležitá. Myslíme, že logistických a velkých nákupních center máme dost a na nejhodnotnějších půdách kvality 1 a 2 by se už takové stavby stavět neměly," prohlásil Hladík. Chce dosáhnout vyhlášení Chráněné krajinné oblasti a národního parku Křivoklátsko. Souhlasí také s Pavlem, že by se mělo ministerstvo zaměřit na pomoc chudším regionům, které postihne energetická transformace. 

Podívejte se na reportáž o zvolení Petra Hladíka ministrem životního prostředí:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.