Americká Silicon Valley Bank zkrachovala. Její pád zasáhne i český trh

Pádu americké Silicon Valley Bank předcházela celá řada událostí. Banka se ale dlouhou dobu snažila situaci zachránit. Podle hlavního ekonoma skupiny Roklen Pavla Peterky o to usilovala zejména vydáním dalších akcií v hodnotě více než dvě miliardy dolarů. Přesto však zkrachovala.

Postarala se tak o největší bankrot banky v Americe od roku 2008. Situaci šlo ale podle Peterky předpovědět. "Znepokojivé signály přečetli obchodníci i běžní střadatelé. Před pádem banky proto přišel i masivní odliv vkladů," uvedl.

[chooze:article;value:492966]

Pád zasáhne i český trh

Pád Silicon Valley Bank tak oprávněně vzbudil nervozitu na mezinárodním finančním trhu. "Světový finanční trh je propojený a nervozita okolo pádu jedné banky se proto vcelku rychle přenáší na zbytek bankovního sektoru. Včetně toho českého," zdůraznil Peterka.

Podle ekonoma lze tedy očekávat, že finanční trhy, a to včetně českého, teď zaznamenají šok. Na místě je proto několik otázek. "Jednou z nich může být otázka, zda se s problémy Silicon Valley Bank potýká i zbytek světového bankovního sektoru. Proto jsme zaznamenali pokles cen akcií i u dalších bankovních domů," vysvětlil.

[chooze:article;value:486498]

Podobná situace jako v roce 2008

Nápadně podobnou situaci zažil světový trh už v roce 2008, kdy vrcholila finanční krize. Podle Peterky ale pád Silicon Valley Bank nepředstavuje tak velký problém.

"Situace není tak vážná jako v roce 2008, kdy svět zachvátila finanční krize," zhodnotil. "Centrální banky jsou navíc poučeny poslední krizí a lze předpokládat lepší odhad situace. Ta se stabilizuje tím, že bankovní sektor ukáže svou robustnost a sílu. To by mělo trhy uklidnit," vysvětlil.

Riziko je ale stále na místě. "Pokud se však ukáží další slabá místa, je možné, že v krátkém až střednědobém období cena akcií bank klesne," uzavřel.

Bankám mizí klienti ke konkurenci. Za předčasné splacení hypotéky si připlatí (1/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.