Herečka, služka či ekonomka. Kdo byly první dámy Česka a Československa

Charlotte Garrigue Masaryková

První dámou samostatného Československa byla Charlotte Garrigue Masaryková, která byla původem Američanka. Když se stal její manžel prezidentem, nebyla na tom zdravotně dobře a držela se spíše v ústraní. "Onemocněla během první světové války, takže nemohla vystupovat na veřejnosti. Pomyslnou první dámou tedy místo ní byla dcera Alice," vysvětlil historik Jaroslav Šebek.

Hana Benešová

Vzdělaná a okouzlující, tak se o manželce Edvarda Beneše tehdy mluvilo. Právě ona vytvořila představu o tom, jak má první dáma vypadat. Už během druhé světové války pracovala pro Mezinárodní červený kříž a posléze se stala jeho předsedkyní v Československu.

[chooze:article;value:493423]

Marta Gottwaldová

Přestože byl její manžel komunista, nikdy do strany nevstoupila. V mládí pracovala jako služka. S rolí první dámy se nikdy příliš nesžila, ale nechávala se oslovovat "milostivá paní". "Byla terčem vtipů, protože si začala hrát na buržoazní první dámu, ale neměla k tomu úplně předpoklady," konstatoval historik Jaroslav Šebek.

Viera Husáková

Když byl Gustáv Husák zvolen prezidentem, jeho manželka Viera se za ním ani nepřestěhovala do Prahy. Zůstala v Bratislavě. "Vystupovala samozřejmě při některých příležitostech, ne ale úplně často. Proto pro některé občany bylo překvapením, když v 70. letech oznámili, že zahynula při leteckém neštěstí," řekl historik.

[chooze:article;value:487026]

Olga Havlová

První manželka Václava Havla byla už před tím, než se její manžel stal hlavou státu, známá a aktivní. Těšila se oblibě doma i v zahraničí. Zemřela v roce 1996. "Je to skutečně první dáma, která s velkou noblesou a důstojností začala tento úřad v demokratických poměrech. Hodně přispěla k tomu, že s první dámou je spojena charitativní činnost," vysvětlil Šebek.

Dagmar Havlová

Po smrti Olgy se Havel poměrně brzy oženil. Novou první dámou se stala Dagmar Havlová, rozená Veškrnová, kterou lidé znali jako herečku. Kvůli srovnávání se zesnulou Olgou to neměla jednoduché. Mnozí lidé podle historika nebyli rádi, že se Havel oženil tak brzy. Po boku mu stála až do jeho smrti v roce 2011.

[chooze:article;value:493320]

Livia Klausová

Rodačka z Bratislavy je stejně jako její manžel vystudovaná ekonomka. V letech 2013–2018 působila jako velvyslankyně na Slovensku.

Ivana Zemanová

Byla nejprve asistentkou Miloše Zemana, pracovní vztah ale přerostl v osobní. V minulosti byla, stejně jako její manžel, členkou ČSSD. Vystoupila ale v roce 2003, kdy se Zeman pokoušel neúspěšně dostat do vysoké politiky v prezidentských volbách a někteří sociální demokraté ho nepodpořili. "Je méně aktivní ve veřejném prostoru. Je spíše v pozadí," tvrdí o Zemanové Šebek.

Zemanův poslední den ve funkci byl poklidný:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.