Brno přišlo o legendu. Zemřela jedna z největších znalkyní hantecu

Hantecem Marie Krčmová vládla podobně jako bavič Franta Kocourek. Patřila mezi odbornice na fonetiku, dialektologii a stylistiku. V pondělí vydechla naposledy, bylo jí 82 let.

O smutné zprávě informovala Masarykova univerzita, kde Krčmová v minulosti vedla jazykovědný ústav na Filozofické fakultě. 

"Profesorka Krčmová se narodila na Štědrý den roku 1940, a tím trochu narušila klidnou přípravu Vánoc v rodině univerzitního profesora a významného literárního vědce Josefa Hrabáka. Jinak ale svým rodičům i svému okolí přinášela jen radost až do konce svých dnů," vzpomíná na ni její nástupce Ondřej Šefčík.

[chooze:article;value:493504]

V roce 1988 získala docenturu, o deset let později se stala profesorkou českého jazyka. Přestože titul emeritní jí přidělili už v roce 2009, na výuce se podílela až do posledních chvil svého života.

Krčmová byla držitelkou zlaté medaile Masarykovy univerzity, Ceny města Brna a řady dalších ocenění. "Rozloučení se uskuteční v pátek 17. března 2023 ve 13:15 hod. v obřadní síni krematoria města Brna, Jihlavská 1," oznámila Masarykova univerzita.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.