VÝSTRAHA: Česko zasáhnou silný vítr a vydatné deště. Na jihu hrozí povodně

Od středečního večera zasáhne některé části Jihočeského a Plzeňského kraje vydatný déšť a silný vítr. Kvůli dešti a tání sněhu může dojít i k vzestupům hladin řek odvodňujících Šumavu a Český les. Výstraha platí od středeční 22. hodiny do čtvrtečních 13:00.

​"Voda v některých řekách se může vylévat z břehů do okolní krajiny," varují meteorologové. Upozorňují také na sníženou stabilitu stromů v podmáčené půdě. A radí tak omezit pohyb v podmáčených oblastech, kde by mohl hrozit pád stromu. 

​Lidé by se měli vyvarovat koupání a plavání v korytě toku. Na pozoru by měli být ale i řidiči. Voda se podle meteorologů může dostat i na vozovky a vést tak k aquaplaningu.

[chooze:article;value:492555]

Pro část Plzeňského (Domažlice, Klatovy, Horažďovice, Sušice) a část Jihočeského kraje (Vimperk a Prachatice) platí dokonce výstraha před povodněmi s vysokým stupněm nebezpečí. Nižší riziko povodní hrozí i v dalších částech Středočeského, Jihočeského a Plzeňského kraje. I tam bude v kombinaci vydatnějšího deště, silnějšího větru a místy i tání ledu docházet k vzestupu hladin řek. Výstraha je platná od středeční 18. hodiny do pátečního poledne.

Velkou část republiky zasáhne ve čtvrtek i silný vítr. Meteorologové upozorňují na to, že mohou vzniknout i menší škody na budovách. Radí zajistit okna a dveře. Lidé by si měli i zabezpečit skleníky. Výstraha je platná od 6 do 18 hodin a to pro celý Karlovarský, Plzeňský, Jihočeský kraj, Vysočinu a Prahu a také pro část Středočeského, Pardubického a Jihomoravského kraje.

[chooze:gallery;value:30700]

​Na těchto místech hrozí nebezpečí pádu stromů. Meteorologové tak varují i před úrazy způsobenými zlomenými větvemi i jinými uvolněnými předměty. Pokud se někdo i přes nepřízeň počasí vydá ven, měl by dbát zvýšené opatrnosti.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.