Příznaky vážné nemoci ignorují tisíce lidí. Problém se štítnou žlázou odhalí i test

Štítná žláza je jeden z nejhezčích orgánů v lidském těle, strukturou totiž připomíná motýla. Zároveň je to i jeden z nejdůležitějších orgánů. Nachází se v přední části krku, těsně pod ohryzkem.

"Štítná žláza je žláza s vnitřní sekrecí, která produkuje důležité hormony. Ty jsou uvolňovány do krevního řečiště a podílí se na správném fungování metabolismu, ovlivňují termoregulaci a v neposlední řadě i srdeční frekvenci. Jsou nezbytné i pro správnou činnost dalších orgánů, jako je srdce, mozek, střevo nebo svaly," přiblížila endokrinoložka Karolína Drbalová.

[chooze:article;value:491356]

​V České republice se s onemocněním štítné žlázy aktuálně léčí více než 600 tisíc lidí, další desítky tisíc o něm vůbec nevědí. Častěji onemocní ženy než muži.

​Jak poznat počínající problémy

Projevy nesprávného fungování tohoto orgánu mohou být různorodé a vyvíjí se velmi pomalu. "Příznaky jsou často nespecifické, nemusíme jim věnovat pozornost," upozornil endokrinolog Filip Gabalec, který už loni v květnu v rámci akce Týden štítné žlázy o závažnosti onemocnění mluvil ve Snídani.

Na reportáž se můžete podívat zde:

Příznaků, že se štítnou žlázou není něco v pořádku, je mnoho. Pokud tento orgán produkuje příliš mnoho hormonů, hovoříme o nadměrné činnosti žlázy. "Typická je tzv. struma, tedy zvětšená štítná žláza. Mezi příznaky patří například nesoustředěnost, podrážděnost a nespavost. Pozorujeme třes rukou, průjmy nebo rychlejší tepovou frekvenci tzv. bušení srdce. U žen se můžeme setkat i s poruchami menstruačního cyklu," vyjmenovala Drbalová.

Pokud naopak štítná žláza nepracuje dostatečně, projeví se obvykle únavou, zimomřivostí, depresivním laděním, bolestmi kloubů, suchou kůží a zácpou. "Příčinou je často dědičný autoimunitní proces, ale může se projevit i po ozáření krku nebo při nedostatku jódu v organismu," dodala endokrinoložka.

V těhotenství je onemocnění štítné žlázy rizikové

Specifické je onemocnění štítné žlázy během těhotenství, hormony totiž mají velký vliv na vývoj plodu. Podílí se na kvalitě placenty, ale i na vývoji nervové soustavy dítěte v děloze. Během prvního trimestru je dítě navíc závislé na hormonech matky, jelikož ještě nemá vlastní štítnou žlázu schopnou tvořit hormony. Při snížené funkci hrozí riziko potratu nebo předčasného porodu.

Poruchu štítné žlázy odhalí i jednoduchý test

Hypotyreózou (sníženou funkcí štítné žlázy) podle odhadů v České republice trpí až 5 % populace. Jedná se o nejrozšířenější onemocnění štítné žlázy u nás a jeho výskyt stoupá s věkem. Hypertyreóza, tedy zvýšená činnost žlázy, postihuje častěji ženy mladšího věku, kdy je v těle zvýšená koncentrace hormonu tyroxinu. 

Jestli máte problémy se štítnou žlázou, vám může napovědět i jeden z jednoduchých testů na stránkách tydenstitnezlazy.cz. Vychází ze série otázek, která sleduje příznaky.

Určení diagnózy

Pro správnou diagnózu je stěžejní určení rodinné anamnézy. Lékaře zajímá, zda se nějaký příbuzný již se štítnou žlázou léčí. Poté přichází na řadu vyšetření včetně ultrazvukem, případně i odběr vzorku tkáně štítné žlázy. Velmi důležité jsou také laboratorní testy. Podle výsledků pak lékaři rozhodují o dalším postupu. Například o tom, jestli je nutné nasadit léky.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.