Mlsání, lenost i samota. Odborníci varují před návyky, které ničí mozek

Některé každodenní rutiny mohou mít negativní dopad na váš mozek. Alespoň to tvrdí expertka na zdravý životní styl Lucy Gornallová, která ve spolupráci s profesorkou neurologie Hanou Burianovou z anglické Bournemouth University upozornila pro deník The Sun na pět návyků, kterým je třeba se vyvarovat.

Konec peciválů

Expertka v první řadě radí vyvarovat se častému sezení. A to zejména takovému, které trvá po většinu dne. Myslet by na to měli zejména ti, kteří vykonávají sedavé zaměstnání.

Profesorka neurologie Hana Burianová doporučuje, abychom se během dne věnovali alespoň 30 minutám cvičení s lehčí či střední zátěží, případně 15 minutám s vysokou zátěží. "Pokaždé, když cvičíte, vytváříte nové mozkové buňky," vysvětluje, proč je podle ní pohyb důležitý.

"Kombinujte aerobní a silový trénink na týdenní bázi, abyste dosáhli optimálního zdraví mozku," radí. Doporučuje zejména běh, plavání, jízdu na kole či chůzi.

[chooze:article;value:478998]

​Nezdravý hříšník

Milovníky nezdravého mlsání to nepotěší. Expertka radí vyhnout se sladkostem i chipsům. Profesorka Burianová varuje: "Zpracované potraviny, zejména ty s vysokým obsahem cukru, špatných tuků a dalších sloučenin, mohou mít negativní dopad na zdraví mozku."

Do toho kromě sladkostí a chipsů řadí ale i zpracované maso, jako je slanina a klobásy. "Mají vysoký obsah soli, což může zvýšit krevní tlak," říká. Vysoký krevní tlak pak podle ní může zvýšit riziko výskytu demence v pozdějším věku.

Profesorka naopak doporučuje držet se spíše středomořské stravy. Ta je šetrná k mozku a bohatá na zeleninu, ovoce, olivový olej, ořechy, luštěniny a ryby. Vyvarovat byste se měli i pití alkoholu.

[chooze:article;value:475519]

​Klub osamělých srdcí

Nedostatek lidského kontaktu a osamělost. To jsou podle profesorky faktory, které mohou našemu mozku pořádně zavařit. Podle odborného portálu Nature může být navíc ztráta postavení ve společnosti jedním ze spouštěčů depresivních stavů.

"Problematické je to pro neurální plasticitu, která se zpomalí, pokud nebudou nové podněty a nebudeme v kontaktu s jinými lidmi nebo zvířaty," upozorňuje. Osamělost je podle ní navíc horší v tom, že může způsobit úzkost a depresi. Doporučuje proto každý den alespoň chvíli s někým komunikovat.

[chooze:article;value:492544]

​Jedno po druhém

V zaměstnání skáčete z jednoho úkolu na druhý a pomalu už ani nevíte, kde vám hlava stojí? S tím byste měli podle profesorky skoncovat. Pokud jste zahlcení prací, napište si seznam a soustřeďte se vždy jen na jednu věc.

"Dlouhodobý multitasking může způsobit roztříštěnou mysl a povrchní myšlení, špatnou koncentraci a paměť, únavu, úzkost a stres. To vše vede ke zhoršení mozku," upozorňuje. Mezi jednotlivými úkoly si ale udělejte pauzu. Tu ovšem zkuste strávit jinak než s mobilem v ruce.

[chooze:article;value:492571]

​Emocionální upíři

Cítíte-li z někoho ve vašem okolí, že z vás vysává veškerou energii, možná je na čase z takového vztahu vycouvat. Minimálně kvůli vašemu mozku.

"Nedostatek podpory ze strany lidí kolem nás a toxické prostředí, jako jsou emocionální upíři, má škodlivý dopad na mozek," upozorňuje profesorka.

Obklopovat se takovými lidmi totiž může vést k dlouhodobému stresu, úzkostem, depresím i negativním myšlenkám. Hrozí ale i predispozice k autoimunitním chorobám a syndromu vyhoření.

Průlom v léčbě rakoviny. Pacientům by mohlo pomoci světlo, tvrdí vědci:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.