V Libereckém kraji se šíří svrab. Propuká i u čistotných lidí

Podle hygieniků se letos svrab na Liberecku šíří až šestkrát rychleji než například v roce 2019. Nemoc se rychle šíří často jen proto, že se za ni lidé stydí. Podle mluvčí Krajské hygienické stanice Zuzany Balašové ale svrab není ostuda. "Je to běžná věc, která se může stát každému z nás," uvedla.

"V roce 2019 jsme evidovali 87 případů. V roce 2022 už jich bylo 340 a za necelé první dva měsíce letošního roku už vlastně máme tu hodnotu, která byla roční v roce 2019," dodala Balašová.

Šíření nemoci potvrdila i kožní lékařka Hana Moosová. "Dneska jsem tu měla malou holčičku, která usínala, chudinka, a když jsem se ptala maminky, proč usíná, tak jsme zjistili, že je neklidná a škrábe se, tak dostala nějaký zklidňující tablety. A ona měla svrab. Ten svrab trval půl roku," popsala.

[chooze:article;value:491785]

​Svrab způsobuje zákožka svrabová, která je nejaktivnější v teple a kromě krku a hlavy napadá postupně celé tělo. Šíří se z osoby na osobu, ale i předměty, na kterých roztoč přežije i několik dní. "Velmi se mi osvědčila klasická sirná vazelína na tři dny, kdy máme skutečně 100procentní úspěšnost léčby," uvedla Moosová.

Svrab už se netýká pouze lidí s horšími hygienickými návyky. A paradoxně ho čistotní lidé mohou i více šířit. Tito lidé v domnění, že mají alergii či vyrážku, šíří nemoc měsíce, aniž by to tušili.

A problém je i na straně lékařů. "V poslední letech ubyl velký počet lékařů bez náhrady a pacienti se velmi obtížně dostávají k vyšetření," vysvětlila Moosová, podle které se svrabem přijde každý týden několik pacientů.

"Svrab si nevybírá, bohužel vídáme plně rozvinutá stadia, kdy to má člověk opravdu na celém těle, a výjimkou nejsou malé děti," dodala. Svrab podle doktorky napadá jemné partie kůže, jako je zápěstí, meziprstí a podpaží.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.