Ztráta pro brněnskou kulturu. Zemřela herečka z divadla Husa na provázku

"Dnes ráno nás opustila blízká z nejbližších, naše nenahraditelná kolegyně a přítelkyně Ivana Hloužková," oznámilo divadlo Husa na provázku na facebooku.

"Čas jako by se zastavil. Jak popadnout dech, najít slova? Naše láska i myšlenky plné vděčnosti za společný čas letí v těchto minutách za tebou, Ivanko. Kéž tě dostihnou v pokoji. Hlubokou soustrast celé tvé rodině a všem, jimž jsi byla – a navzdory všemu zůstáváš – blízko," dodali zarmoucení kolegové.

Hloužková se narodila 6. června 1960 v moravských Valticích do ochotnické divadelní rodiny. Už na základní škole chodila do hereckého kroužku, potom absolvovala brněnskou konzervatoř. 

[chooze:article;value:493425]

Začátkem 80. let začala se svou sestrou, dvojčetem Hanou, působit v uměleckém sdružení Domu umění města Brna. Z toho později vznikl divadelní soubor Husa na provázku, ve kterém Hloužková zůstala až do posledních chvil a ztvárnila tam na 150 rolí.

Hostovala v Národním divadle Brno, Divadle Bolka Polívky a mnoha dalších, vidět jste ji mohli i v několika filmech, třeba Poslední řeč nebo Nuda v Brně. Byla držitelkou dvou Cen Alfréda Radoka, Ceny divadelní kritiky a Ceny města Brna.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.