Jihlava se nebojí experimentovat. Poprvé tam opravovali potrubí novou metodou

Žádné složité a nákladné výkopy ani zdlouhavé výměny celého potrubí. Do starého poškozeného se vměstná potrubí nové. Nejdříve se ale musí stará poškozená kanalizační trubka pod tlakem vyčistit a zbrousit. Pak už se dovnitř natahuje sklolaminátový rukáv ze speciální polyesterové pryskyřice. Na začátku je ohebný.

Ze speciálního rukávce se po vytvrzení stane nové potrubí. Uvnitř se nejdříve nafoukne a pak přijdou na řadu ÚV lampy. "Ty lampy vydávají ÚV záření, díky kterému rukávec vytvrdne," vysvětlila provozovatelka technologie Markéta Mazlová.

[chooze:article;value:473754]

​Výsledkem je nové potrubí bez toho, aby se koplo do země. Stometrový úsek poškozeného potrubí díky této metodě dokáží opravit za zhruba osm až deset hodin. "Není nutný kácet stromy nebo dělat stavební práce. Je to jednoduchý, rychlý, šetrný," pochvaluje si Aneta Hrdličková, mluvčí jihlavského magistrátu.

Místní lidé, kterým poškozená kanalizace už dlouho komplikuje životy, jsou rádi, že se konečně začalo s opravami.

Desítky let staré jihlavské kanalizační i vodovodní potrubí je děravé jako řešeto. Pokud se tato metoda osvědčí, budou ji používat i jinde. V Jihlavě se nebojí experimentovat. Například neobvyklou metodou, při které barvili splaškovou vodu, zjišťovali, kudy přesně vede stará městská kanalizace.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.