V Liberci chtějí přestavět bazén na třídy. Je to nehygienické, vadí opozici

Zastupitelstvo Liberce záměr radnice posvětilo, hlavně kvůli zvýšení kapacity základních škol ve městě. Pro bylo 29 zastupitelů, proti 6, jeden se zdržel. "Pomocí rekonstrukce a vestavby bude místo bazénové vany vytvořeno šest kmenových učeben včetně kabinetů, sborovny a nutného zázemí pro chod školy," uvádí návrh na přestavbu bazénu.

Podle náměstka primátora pro školství Ivana Langra (SLK) je teď 20 základních škol ve městě naplněných z 96 procent. Pokud ministerstvo školství dotaci schválí, první školáci do lavic v bývalém bazénu usednou v roce 2025. Opozici ani řadě místních se ale nápad nelíbí.

"To, co má vzniknout na Františkově, je ostuda, a vsadím se, že ti, kdo pro to hlasovali, tam svoje děti nepošlou. Napěchovat do toho prostoru šest tříd pro 180 žáků plus zázemí, to je úplně na hraně hygienických limitů," kritizoval opoziční zastupitel Josef Šedlbauer (LOL).

[chooze:article;value:492417]

​"Náš návrh byl, aby se ten problém s kapacitou řešil dobudováním nového pavilonu u ZŠ Ještědská, protože tam prostor a pozemek ještě je," doplnil Šedlbauer.

"Aktuální návrh řešení připadá osadnímu výboru jako látání záplat na již záplatované. Prosíme město, aby nekupilo chyby na sebe a prosíme alespoň za vypracování studie, která bude zárukou kvalitního řešení zejména pro potřeby studentů," vyjádřil se františkovský osadní výbor.

"Hlavní cíl je zvýšení kapacity míst v základním školství, protože školy jsou zaplněné na 96 %, a proto se už minulé vedení rozhodlo, že využije budovu bývalého bazénu, který je zavřený od roku 2009, a jeho rekonstrukce by byla nákladná," shrnula náměstkyně primátora pro strategicky rozvoj a dotace Šárka Prachařová (za ANO).

Bazén je kvůli havarijnímu stavu uzavřený od roku 2009. V roce 2020 obyvatelé v okolí sepsali petici žádající jeho zprovoznění, vedení radnice ale rekonstrukci kvůli finanční náročnosti zamítlo.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.