Někteří Češi odcházejí do ciziny. Láká je především levnější bydlení

Do svých 39 let žil pan Stanislav v Opavě. Pak se rozhodl vyměnit Česko za Polsko. "Vzhledem k tomu, jaké jsou ceny v Česku, a porovnám to s Polskem, tak jsem fakt rád, že momentálně v téhle době bydlím v Polsku," pochvaloval si Stanislav.

S manželkou, která je z Polska, a její dcerou se usadil v Pietrowicích Wielkich nedaleko hranic. Jejich rodinný dům po rekonstrukci je vyšel na tři miliony korun. "U nás by to bylo minimálně pět. Tak to tu je se vším, jestli to je materiál nebo cokoliv jiného," dodal Stanislav.

[chooze:article;value:492202]

Jeho slova potvrzují realitní makléři. "V Polsku se dají zajistit nemovitosti za ceny, které jsou o 50 a kolikrát až o 70 procent levnější než u nás," přitakala realitní makléřka Jana Římanová.

Podle statistik potřebují Češi na koupi bytu v průměru 13 hrubých ročních platů. Česká republika tak vede žebříček zemí s nejméně dostupným bydlením v Evropě. S ohledem na kupní sílu jsou u nás poměrně vysoké i ceny nájmů.

Plyn a elektřina je v Polsku ve srovnání s Českem levnější o téměř pětinu. Nejvíc se dá ušetřit za potraviny. Až do června totiž platí nulová daň na potraviny "Nedovedu si představit, že bych si kupoval zeleninu v Česku," prohlásil Stanislav.

Z polských Piertrowic Wielkích jezdí pan Stanislav do práce do Opavy. Autem to trvá přibližně půl hodiny. V dílně u kamaráda pracuje jako automechanik. "Pracuji od sedmi ráno do sedmnácti hodin a potom jedu do Polska domů," vysvětlil Stanislav. "Pokud tady zůstanou pracovat a z toho potom platí daně, tak vláda o nic nepřichází," myslí si ekonom David Marek.

Stanislav si také pochvaluje mezilidské vztahy. "Zdá se mi, že je tady taková volnější atmosféra, když jdete ven na ulici," podotkl Stanislav. Polsko se stává domovem pro stále více Čechů. Podle ministerstva zahraničních věcí jich tam žije přes deset tisíc. Další oblíbenou zemí je Německo.

[chooze:article;value:492517]

Wojta se z Čech do Německa přestěhoval před třiceti lety. Posledních deset let bydlí v bavorském Bamberku, kde žije téměř 80 tisíc obyvatel. "Momentálně tu mám byt, ten je velký 68 metrů čtverečních, má to dětský pokoj, obývák, ložnici, mám tady malou zahrádku a za to platím měsíčně zhruba 22 tisíc korun," pochlubil se Wojta.

To je zhruba stejná částka, jakou za stejně velký byt zaplatí i obyvatelé menších měst v Čechách. V Praze vyjde pronájem podobného bytu téměř 40 tisíc korun. To je víc než ve Varšavě, Bratislavě nebo Vídni.

Například obyvatelé Vídně nebo Berlína ale mají oproti Pražanům až o 70 procent vyšší průměrnou čistou mzdu. Podobné je to i s energiemi. "V Německu domácnosti platí, když to srovnáme s Českou republikou v poměru k výši příjmu, nižší ceny za energie, než jsou v Česku," vysvětlil ekonom Petr Studnička.

Levnější jsou byty na Slovensku a v Polsku. Podle odborníků je pro Čechy pracující v pohraničí teď výhodnější koupit nemovitost za hranicemi. "Sazby v eurech jsou nižší a koruna je teď silná," doporučuje investiční poradce v oblasti nemovitostí Dan Vaško.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.