Mučírny v Chersonu zaplatilo Rusko, tvrdí experti. Měly zničit ukrajinskou identitu

Vyšetřování zvěrstev páchaných Rusy na Ukrajině přineslo další znepokojivé důkazy. Tým mezinárodních právníků, který citoval deník The Guardian, přišel s tím, že ruské mučírny v Chersonské oblasti platilo přímo Rusko.

Právníci z organizace Mobile Justice Team prověřili 20 mučíren v Chersonu. Na základě nasbíraných důkazů dospěli k závěru, že mučírny nevznikly náhodou. Naopak byly podle britského advokáta Waynea Jordashe, který právnický tým vede, součástí "vypočítaného plánu na terorizaci, podrobení a odstranění ukrajinského odporu a zničení ukrajinské identity".

[chooze:article;value:492841]

​Rusové ve všech 20 mučírnách prý dodržovali jasně stanovený postup. "První fází bylo v podstatě zadržet a v mnoha případech zabít kategorii lidí označených jako ‘vůdci‘, tedy těch, kteří by se mohli okupaci fyzicky bránit, ale také těch, kteří by se jí mohli bránit kulturně," řekl Jordash deníku CNN.

"Druhá fáze je druh filtračního procesu, kdy je populace, která zůstává mimo záchytná centra, neustále sledována a filtrována, takže každý, kdo je podezřelý, že je zapojen do ‘vůdců‘ nebo se podílel na organizování jakéhokoli typu odporu, je pak identifikován. A buď je deportován do Ruska, nebo je zadržen ve vazebních střediscích a mučen," dodal Jordash. Třetí fází pak mělo být "vyhasnutí trvalé identity".

Důkazy navíc mělo předložit i více než tisíc přeživších. Mučírny byly podle nich určeny pro všechny, kteří měli spojení s ukrajinským státem či lidem, a to včetně aktivistů, novinářů, učitelů i státních zaměstnanců. Ti byli následně vystaveni fyzickému násilí, mučení elektrickým proudem i topení. Zároveň museli recitovat ruské básně, písně a učit se prokremelská hesla.

[chooze:article;value:492178]

​Tamní obyvatelé přitom nikdy nespatřili tváře svých trýznitelů, kteří mučírny měli na starost. Ti totiž měli údajně přes obličej neustále natažené kukly a od hlavy až k patě se oblékali do černého. Ukrajince pak do mučíren prý odváděli s pytli na hlavě.  

Někteří lidé byli podle svědků v mučírnách drženi po celých osm měsíců, co Rusové Cherson okupovali. "V jejich očích nebyl žádný život, byli zlomení," řekl jeden z přeživších. Další z vězňů údajně dostával i elektrošoky do genitálií.

Rusko se chystalo na válku dlouhé měsíce. Poslední fází byla propaganda na Ukrajině:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.