"Kokainoví hroši" narkobarona Escobara se vymkli kontrole a poletí do Indie

Narkobaron si v dobách své největší slávy v 80. letech nechal nelegálně dovézt z Afriky tři samice a samce, aby jimi obohatil svou sbírku exotických zvířat na ranči Hacienda Nápoles, který leží asi 200 kilometrů od Bogoty, uvedla agentura AP.

Když Escobara v roce 1993 za dosud nevyjasněných okolností zastřelili při policejním zátahu, úřady zvířata z jeho soukromé zoo přemístily. Kromě hrochů, jejichž přeprava by byla obtížná. Až třítunovým zvířatům se začalo v údolí řeky Magdalena neobyčejně dařit, ačkoliv Kolumbie nikdy nebyla jejich domovem.

[chooze:article;value:405924]

​Ranč a hroši se stali turistickou atrakcí a jejich populace se rozrostla na až 160 jedinců, do 20 let by jich mohlo být i desetkrát tolik. Už dávno se nedrží na ranči a okupují stále větší území. Jako nepůvodní druh nemají přirozeného nepřítele, agresivně si hlídají své teritorium, ničí farmářům úrodu i přírodu a jsou pro lidi nebezpeční. Jejich výkaly zamořují vodní toky, vážou na sebe sinice a způsobují úhyn ryb, popisuje CNN. Vláda je proto nedávno prohlásila za nebezpečný invazivní druh.

Utracení hrochů považují Kolumbijci za nehumánní. Zkoušeli bránit jejich rozmnožování injekcemi s antikoncepcí, které stříleli ze speciálních pušek. Marně, navíc to bylo drahé. Po zdlouhavých jednáních nyní svitla naděje. O 70 zvířat mají zájem zoologické zahrady a přírodní parky v Indii a Mexiku.

Zaplatí i jejich převoz. Hroši budou nalákáni na pamlsky do velkých klecí, dostanou v případě potřeby sedativa a ze 150 kilometrů vzdáleného letiště je přepraví do nových domovů.

https://twitter.com/anibalgaviria/status/1631255080417517568?cxt=HHwWgICz5cr2sKMtAAAA

Zpátky do volné přírody do Afriky, která je jejich jediným přirozeným působištěm, je nelze vypustit. Zavlekli by tam bakterie, viry a další patogeny, které by ublížily nejen divokým africkým hrochům, ale celému ekosystému.

Pokud vše klapne, hroši by do Indie a Mexika měli odletět v první polovině roku. Nadějná jsou prý i jednání se zooparky v Ekvádoru, Botswaně a na Filipínách.

Část populace "kokainových hrochů" by však na ranči měla pod kontrolou zůstat, pro tamní obyvatele je příliv turistů zdrojem obživy.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.