To my jsme byli napadeni, snažil se tvrdit Lavrov v Indii. Dav se mu vysmál

Jedním z hostů summitu G20, který se konal v indickém Dillí, byl i ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Mezi řadou setkání, kterých se účastnil, byla i beseda v rámci konference Raisina Dialogue 2023, kde hovořil s indickým energetickým odborníkem Sunjoyem Joshim.

Součástí setkání byly i dotazy veřejnosti. Jak uvádí portál Business Insider, právě dotaz jednoho z hostů na energetickou politiku Ruska k asijským zemím vysloužil Lavrovovi pořádnou ostudu. Šéf ruské diplomacie se totiž výrazně odklonil od tématu otázky.

Ve své odpovědi odkázal na současnou válku na Ukrajině, kvůli které má Rusko potíže s odbytem svých surovin do zahraničí. "Víte, válka, kterou se snažíme zastavit, která byla vůči nám zahájena za pomoci…" snažil se mluvit Lavrov, který však byl rázem přerušen.

[chooze:article;value:488068]

Reakce obecenstva nebyla taková, jakou si ministr představoval. Ještě než stačil svou domněnku dokončit, zazněl konferenčním sálem bouřlivý smích. Když chechtání obecenstva utichlo, pokusil se pokračovat. "Ukrajinští občané, Ukrajinci samozřejmě ovlivnili…" řekl Lavrov, než se znovu ozval smích.

Šéf ruské diplomacie také přímo obvinil Západ ze sabotáže plynovodu Nord Stream, který loni v září narušila exploze. A znemožnila tak dodávky plynu do Evropy skrze potrubí, které bylo již delší dobu uzavřené, píše Guardian.

Není to poprvé, co si Lavrov za své pokusy přehodit vinu za válku na Ukrajinu vysloužil posměch. Loni v listopadu se zúčastnil summitu G20 v Indonésii na ostrově Bali. Ze setkání však odjel předčasně, a to poté, co se jej účastníci konference dotazovali na důvody války na Ukrajině i na datum ukončení konfliktu. Lavrov si tehdy po svém návratu do Ruska stěžoval na rusofobii, což je další oblíbená taktika ruských představitelů, kteří se v cizině setkají s nepříjemnými otázkami na válku.

Rusko plánuje velkou ofenzivu proti Ukrajině. Nepřímo to potvrdil Lavrov:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.