Sněmovna schválila změnu valorizace důchodů. Senioři dostanou méně

Sněmovna se po čtyřech dnech obstrukcí dostala v sobotu k hlasování o pomalejším růstu důchodů. Na programu byly stovky pozměňovacích návrhů, které vypracovala opozice. Žádný z nich ale neprošel. Poslanci nakonec schválili návrh vlády na snížení valorizace důchodů. 

Průměrný měsíční důchod tak v červnu vzroste o zhruba 760 korun místo předpokládaných 1 770 korun, jak by to bylo podle předtím platných zákonných pravidel. Vláda se právě tímto způsobem snaží dále neprohlubovat schodek státního rozpočtu.

[chooze:article;value:490422]

Šéf SPD Tomio Okamura po hlasování uvedl, že plánuje podat ústavní stížnost. Současně vyzval také budoucího prezidenta Petra Pavla, aby zákon vetoval. "Tím se vrátí do Sněmovny a nestihne se lhůta pro jeho přijetí," uvedl.

Podle opozice vláda okradla o peníze důchodce. "Problém se může a bude opakovat," řekla šéfka poslanců ANO Alena Schillerová po hlasování.

Lídři v pátek vyjednávali až do půlnoci. Nakonec se shodli, že omezení vystoupení se už nebude vztahovat na řečníky s přednostním právem, které předtím odhlasovali. S omezením totiž nesouhlasil předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Odmítal opustit řečnický pultík i navzdory tomu, že překročil svůj časový limit. Na protest se kolem něj shromáždili opoziční poslanci. "Já mám přednostní právo a budu si mluvit, jak dlouho chci," hájil se Babiš.

[chooze:article;value:493144]

Schůze Sněmovny k valorizaci důchodů začala už v úterý. Trvala více než 90 hodin včetně přestávek. Opozice již dopředu avizovala, že se pokusí přijetí návrhu zabránit zdlouhavými obstrukcemi. Rekordmanem je doposud Tomio Okamura (SPD), který mluvil déle než 10 hodin.

Na poslancích byla v pátek během jednání únava už velice patrná. Poslanec ANO Martin Kukla navrhl přerušit jednání na 12 hodin. Přestávku odůvodnil tím, že se chce vyspat, Sněmovna však návrh zamítla. Poslanec Milan Wenzl (ANO) měl dokonce problémy s mluvením a musel se ze zbytku jednání omluvit.

[chooze:minuta;value:f7380102-df6c-4210-b03e-44032382625c]

Babiš odmítl opustit řečnický pult ve Sněmovně. Opozice blokuje jednání:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.