Neštěstí v Řecku: "Jeď na červenou," je slyšet pokyn strojvedoucímu

Řecký portál Proto Thema zveřejnil záznam komunikace mezi strojvedoucím vlaku InterCity 62, který vezl cestující, a přednostou stanice v Larise. Oba muži spolu hovořili krátce před čtvrtečním železničním neštěstím. Přednosta stanice dal strojvedoucímu pokyn, aby jel dál, přestože svítilo červené výstražné světlo.

"Slyší mě Larisa?" tázal se strojvedoucí, zda se mu povedlo navázat kontakt se stanicí. "Slyší. Projeďte červený signál k vjezdovému signálu u Neoi Poroi," odpověděl přednosta stanice. Neoi Poroi je město s železničním nádražím.

[chooze:article;value:492738]

​Jak uvedl portál Proto Thema, na železniční signalizaci se ten den objevily poruchy, proto se strojvedoucí patrně nepozastavoval nad tím, že má jet na červenou. Přednosta stanice si neuvědomil, že vlak vjel do "protisměru", tedy na kolej, kde se pak střetl s nákladním vlakem.

Strojvedoucí se pak ptal, jestli může pokračovat v cestě. Na to mu přednosta stanice odpověděl, ať jede, načež se rozloučili. Jak upozornil řecký portál Ekathimerini, 59letý přednosta stanice byl na své pozici nový, byl to teprve jeho 35. den v práci. Výcvikový program na pozici trval od srpna 2022 do letošního 23. ledna.

Zde si můžete poslechnout nahrávku v řečtině:

Přednosta stanice pracoval pro řeckou železnici od roku 1989 do roku 2011, kdy přešel na úřednickou pozici na ministerstvu školství. V roce 2022 se rozhodl, že se vrátí k železnici, načež byl zařazen do výcvikového programu pro přednosty stanice.

Železniční neštěstí se stalo ve čtvrtek, kdy se na trase mezi Athénami a Soluní v údolí Tempi srazily osobní a nákladní vlak. Zemřelo 57 lidí. Po havárii podal demisi řecký ministr dopravy, celou zemi zasáhly stávky, při nichž lidé požadují podrobné vyšetření tragédie a také zvýšení bezpečnosti na řeckých železnicích.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.