Zvrat v opatřeních proti ptačí chřipce. Veterinární správa je ruší

Chovatelé drůbeže si mohou oddechnout. Státní veterinární správa upustila od opatření, kterými bojovala proti ptačí chřipce. Situace se podle ní zlepšila v zahraničí i v tuzemsku. Poslední případ ptačí chřipky byl navíc v ČR zaznamenán 22. února.

"Především v oblasti zemí sousedících s ČR lze pozorovat v měsíci únoru 2023 pokles počtu ohnisek v chovech, a to o více než polovinu ve srovnání s lednem 2023," uvedl tiskový mluvčí SVS Petr Vorlíček.

[chooze:article;value:487831]

I přes zlepšení situace varují odborníci chovatele před dalším možným šířením nákazy. "Apelujeme na chovatele, aby si i nadále uvědomovali vysoké riziko, chránili své chovy před kontaktem s volně žijícími ptáky a dodržovali pravidla biologické bezpečnosti," dodal ředitel veterinární sekce SVS Petr Šatrán.

V lednu bylo v Evropě celkem zaznamenáno 118 ohnisek ptačí chřipky, z toho 13 v České republice. Únor jich přinesl dalších 62. V ČR byla pouze čtyři. Speciální opatření zruší SVS k 3. březnu. Ptačí chřipka začala v Česku řádit na začátku ledna loňského roku.

Izolované slepice přestávají snášet vejce (02/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.