Protesty v Izraeli proti změně soudního systému. Policie použila vodní děla

Izrael má od nového roku novou vládu v čele se staronovým premiérem Benjaminem Netanjahuem. Pravicová koalice se hned od začátku vládnutí snaží v zemi změnit soudní systém. Proti tomu už dva měsíce protestují desítky tisíc lidí. Pokojné protesty se ale proměnily v násilné po středečním rozhodnutí izraelského ministra národní bezpečnosti, který vydal policii rozkaz demonstrace potlačit.

Desítky policistů musely v noci na čtvrtek evakuovat ženu premiéra Netanjahua z jeho domu, který byl obležený protestujícími. Policisté použili vodní děla, zábleskové granáty a zasahovali i na koních. Premiér Netanjahu pak protestující označil za anarchisty.

[chooze:article;value:492198]

"Svoboda demonstrace není povolením zatáhnout zemi do anarchie. Suverénní země nemůže tolerovat anarchii. Nemůžeme přijmout násilí, napadání policistů, blokování silnic a nemůžeme přijmout hrozby veřejným osobnostem a jejich rodinám, což se děje právě teď," nechal se slyšet Netanjahu.

"Premiér a jeho spojenci se domnívají, že soudci příliš zasahují do legislativního procesu soudnictví a že je potřeba omezit pravomoc soudů. Netanjahuovi kritici věří, že se premiér snaží převzít kontrolu nad právním systémem a zemi se snaží přivést k autoritářské vládě, nebo dokonce k diktatuře," uvedl zpravodaj Joe Federman.

Izraelský premiér v současnosti čelí obvinění z korupce, vinu popírá. Během středečních demonstrací policie zadržela 39 lidí. 11 lidí po násilných střetech skončilo v nemocnici.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.