ON-LINE: Babiš se vrátil za řečnický pult. Stojí vám ta ostuda za to, ptal se vlády

Schůze pokračuje od šesti ráno poté, co si opoziční kluby ANO a SPD vzaly od dvou v noci celkem čtyřhodinovou přestávku, odůvodněnou alespoň krátkým odpočinkem a nezbytnou hygienou. 

Poslanci, stejně jako koncem prvního dne, pořád vznášejí faktické poznámky. Stále jde o to, zda se změna valorizace důchodů může projednávat ve stavu legislativní nouze. Na debatu o samotné novele zákona zdaleka nedošlo. Rekordmanem mezi řečníky je Tomio Okamura (SPD), jehož úterní projev trval sedm hodin.

Ve středu ale Sněmovna rozhodla o zkrácení doby řečnění na maximálně 10 minut. Návrh prosadil předseda poslanců hnutí STAN Josef Cogan. Opozice byla proti návrhu a požadovala zkrácení doby řečnění alespoň na hodinu pro každého poslance. K rozpravě jich je ale stále přihlášeno několik desítek. Poslanec hnutí ANO Aleš Juchelka označil zkrácení doby řečnění za "válcování" opozice.

Krátce před třetí hodinou odpolední poslanci rozhodli, že o trvání stavu legislativní nouze budou hlasovat ve středu v 16 hodin. Schválili tedy návrh poslance Marka Výborného (KDU-ČSL), pro jehož přijetí hlasovalo 100 ze 177 přítomných poslanců.

[chooze:article;value:492519]

Pokračování legislativní nouze si poslanci koalice úspěšně odhlasovali. Hlasovalo se o dvou návrzích. Návrh Okamury požadoval okamžité zrušení nouze, zatímco poslanec Radek Vondráček (ANO) navrhl ukončení legislativní nouze ke středeční půlnoci. Pro oba návrhy zvedlo ruku 79 poslanců, na zrušení legislativní nouze to však podle očekávání nestačilo. 

Za pultíkem se objevil i předseda ANO Andrej Babiš, podle kterého vláda ve skutečnost prostředky na valorizaci důchodů má. "Je neskutečné, že vládě tato ostuda stojí za tak směšné peníze. Jde jen o 19 miliard, které pan Stanjura určitě má. Já jsem hrdý populista a ptám se pana premiéra, jestli mu to skutečně stojí za to," prohlásil Babiš.

​Poslanecký boj o důchody spočívá v tom, že vládní strany prosazují snížení oproti původní červnové valorizaci (1 770 korun) zhruba o tisícovku (na průměrných 760 korun). Argumentují tím, že snížení by tolik nezasáhlo do státního rozpočtu. Opatření je podle nich nutné pro stabilizaci veřejných financí.

S tím ale nesouhlasí opozice. Kromě samotného ubrání peněz důchodcům jí vadí projednávání novely zákona ve stavu legislativní nouze. V případě neúspěchu se hodlá obrátit na Ústavní soud. Kvůli vládní většině 108 poslanců jsou obstrukce jedinou šancí, jak vládě situaci zkomplikovat.

Vládu tlačí čas, v případě schválení musí novelu zákona posvětit Senát, podepsat prezident a také je nutné ji publikovat ve Sbírce zákonů nejpozději 22. března. Opoziční SPD a ANO proto plánují tvrdý boj na celý týden a největší obstrukce, jaké Sněmovna dosud zažila.

O včerejším boji o důchody ve Sněmovně si můžete přečíst zde.

[chooze:minuta;value:212b5792-35a4-4e09-a0a9-f449426504a4]

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.