Finsko staví "železnou oponu". Z Ruska přichází výhrůžky zamořením oblasti

Finsko v úterý na své východní hranici zahájilo první etapu výstavby plotu, který vytvoří masivní bariéru mezi jeho územím a Ruskou federací. Práce odstartovaly na hraničním přechodu Imatra kácením lesa a v průběhu března budou pokračovat výstavbou silnice a plotu, informovala finská pohraniční stráž na svých webových stránkách.

Jedná se zatím o pilotní projekt, který má být hotový do konce června a jehož cílem je vybudování prvních tří kilometrů plotu. Plán na postavení "železné opony" Finsko oznámilo už minulý rok, finální verze má být dlouhá 200 kilometrů.

[chooze:article;value:465362]

​Už nyní je hranice rozdělena plotem, ten je však dřevěný a snadno překonatelný. Nová bariéra bude tři metry vysoká a nahoře ji bude lemovat ostnatý drát. Budou na ní nainstalované také kamery s nočním viděním, světla a reproduktory.

Jak píší noviny The Moscow Times, v minulosti byla hranice mezi Ruskem a Finskem dostatečná –⁠ sloužila především k zabránění migrace dobytka z jednoho území na druhé. Válka na Ukrajině ale zásadně změnila bezpečnostní situaci. Z celé Evropské unie má Finsko nejdelší hranici s Ruskem a v posledním roce zaznamenalo obrovský nárůst nelegálních migrantů z Ruska.

Zastrašení Finska

Bezpečnostní opatření ruská strana vnímá jako akt agrese. V rozhovoru pro agenturu URA.RU vojenský analytik Vladimir Prochvatilov vyzval Kreml k zahájení simulace jaderného útoku u finských hranic.

[chooze:article;value:482793]

​"Je třeba vydat pokyny pro vedení Leningradského vojenského okruhu, jak vést ofenzívu v podmínkách terénu zamořeného radioaktivitou. A budeme se snažit zajistit, aby se některé z těchto instrukcí dostaly k poslancům Finska a pobaltských států, protože jsou velmi agresivní," prohlásil.

Navrhuje, aby Rusko zastrašilo obyvatele žijící v pohraniční oblasti. "Měli bychom u hranic s Finskem nainstalovat asi 20 silných větrníků. Kdyby se mě někdo zeptal, k čemu, řekl bych, aby foukaly radioaktivní popel na jeho stranu," dodal.

Rusko má velký problém i se snahou Finska a Švédska připojit se k NATO. Obě země podaly přihlášku v květnu loňského roku:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.