Rusko odmítlo čínský mírový plán. Místo toho Medveděv vyhrožuje apokalypsou

Čínský mírový plán pro řešení války na Ukrajině se neujal. "Zaslouží si pozornost, ale podmínky nezbytné pro mírové řešení zatím nebyly splněny," uvádí podle polsatnews.pl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Čínský scénář zahrnuje 12 podmínek. Jde například o respektování suverenity všech států, zřeknutí se mentality studené války, zastavení nepřátelství, obnovení mírových rozhovorů, ochranu civilistů a válečných zajatců či ukončení jednostranných sankcí.

[chooze:article;value:491647]

​Italský list Il Tempo připomíná, že k nejchoulostivějším bodům plánu patří pro Rusko části, které se týkají současných územních zisků. Těch se Moskva za žádnou cenu nechce vzdát.

Oproti tomu se ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj minulý týden nechal slyšet, že se o čínský mírový plán zajímá a že by kvůli němu chtěl s Pekingem jednat. Doplnil ale, že některé výhrady má. "Je to první krok a není špatný," prohlásil Zelenskyj na tiskové konferenci po setkání se španělským premiérem Pedrem Sánchezem.

Nejde jen o válku, ale rovněž o silná prohlášení, která ji doprovázejí. Kvůli velmi ostré rétorice na sebe opakovaně upoutává pozornost například bývalý prezident a nynější náměstek Bezpečnostní rady Ruské federace Dmitrij Medveděv. Ten naposledy pohrozil světovou jadernou apokalypsou. "Každé poražené impérium pohřbí pod svými troskami polovinu světa a možná i více," uvedl.

Ukrajina získala nečekaného spojence. Medveděv hrozí těžkými důsledky:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.