Nafta je levnější než před válkou na Ukrajině. Pomohla i silná koruna

Nafta už je znovu levnější než benzín. Pomohla tomu prý teplá zima, která přinesla nižší spotřebu topné nafty. Do trhů už se navíc nepromítá takzvaný rizikový faktor, který vznikl kvůli válce na Ukrajině.

Na tom, že je nafta znovu levnější než benzín, se podepisuje i to, že spotřební daň u nafty je z nařízení vlády stále ještě o korunu a padesát haléřů nižší. U benzínu už toto snížení spotřební daně skončilo na podzim loňského roku.

Den před invazí, tedy 23. února loňského roku, se nafta prodávala za 36,45 koruny. Pak ale na trzích vznikla panika i kvůli tomu, že evropské státy byly z velké části závislé na dovozu ropy z Ruska, a ceny strmě stoupaly.

[chooze:article;value:491752]

V půlce března se průměrná cena vyšplhala na 49,22 koruny za litr nafty, benzín byl nejdražší v půlce roku, kdy jeho ceny atakovaly 48 korun za litr. To se následně podepsalo také na razantním celoplošném zdražení v téměř všech odvětvích průmyslu.

Od října už ale ceny pohonných hmot poměrně pravidelně a neustále klesají. Nyní je cena litru nafty už nižší než před začátkem ruské invaze. Dalším faktorem, proč ceny klesají, je i silná koruna vůči dolaru.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.