Itálie, Polsko, Německo. Mapa ukazuje, která místa budou brzy pod vodou

Oteplování planety i stoupání hladin oceánů v poslední době zrychluje, posledních osm let bylo dokonce nejteplejších v historii záznamů a Světová meteorologická organizace (WMO) loni uvedla, že odtávání ledovců už nic nezastaví. 

"Pro mnohé ledovce už je pozdě a jejich tání bude pokračovat stovky nebo i tisíce let s dalekosáhlými důsledky pro bezpečnost vodních zdrojů. Rychlost stoupání hladin oceánů se za posledních 30 let zdvojnásobila. Zatím ho sice stále měříme v milimetrech za rok, v součtu za století to ale dělá půl metru až jeden metr, což představuje obrovské nebezpečí pro miliony lidí žijících u pobřeží nebo v nízko položených oblastech," uvedl šéf organizace Petteri Taalas na podzim na klimatické konferenci OSN.

Zajímavou budoucnost názorně ukazuje interaktivní mapa vytvořená společností Climate Central. Na mapě jsou vidět oblasti, které by měly v následujících letech ležet pod hladinou moře. Projekce jsou podle společnosti založeny na vědeckých datech, která byla publikována v předních časopisech. Mapa má sloužit primárně k vytipování ohrožených míst. 

[chooze:article;value:477364]

​Jako velké varování by měla sloužit hned pro několik zemí. V Evropě jsou nejvíce ohrožené oblasti ve Velké Británii a v Nizozemsku. V roce 2050 by mohla být pod vodou města jako Amsterdam, Rotterdam, Haag nebo belgický Gent. Potíže hrozí ale i Londýnu, Hamburku, francouzskému Dunkirku nebo okolí polského Gdaňsku. Dalším kritickým místem je oblast kolem italských Benátek.

Samotné Benátky se s tímto problémem snaží bojovat už řadu let. V posledních letech nechaly na strategických bodech nainstalovat protipovodňové zábrany, které by měly do budoucna výrazně pomoci.

Evropská města ale nejsou jediná, která by mohla být za 27 let v problémech. Projekce naznačují potíže například v USA (zejména jih Floridy a okolí města New Orleans v Louisianě), na Bahamských ostrovech, v Bangladéši, v okolí thajského Bangkoku, na jihu Vietnamu nebo v okolí čínské Šanghaje. 

Některé oblasti mají podle vědců šanci na záchranu díky různým protipovodňovým opatřením. Některá místa ale nejspíše brzy skutečně zmizí pod vodou. Mapa předpovídá budoucnost až do roku 2 150. Velké změny oproti roku 2050 se v ní ale neukazují. 

Skalní město Petra je zatopené. Oblast zasáhly bleskové záplavy (12/2022):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.