Velmi zrádná až kritická situace. Krkonoše hlásí 3. stupeň nebezpečí lavin

Varování meteorologů, že během víkendu může na horách napadnout klidně až 60 centimetrů sněhu, se naplňují. Jeseníky kvůli přívalům sněhu hlásí druhý stupeň lavinového nebezpečí, v Krkonoších už riziko vystoupalo dokonce na stupeň číslo tři.

"Na hřebenech Krkonoš je 80 – 130 centimetrů sněhu. Na povrchu staré sněhové pokrývky se vlivem ochlazení vytvořila krusta, na kterou za posledních 24 hodin napadlo na hřebenech hor až 28 centimetrů nového sněhu v kombinaci se silným větrem," upozorňuje horská služba.

Více sněhu leží na závětrných svazích (SV až JZ) v odtrhových zónách a ve žlabech. Na polské straně Krkonoš je sněhu méně. "Pod krustou je sněhová pokrývka vlhká až mokrá, nad krustou se na závětrných svazích tvoří sněhové desky. Zde se mohou vyskytnout laviny z navátého sněhu," varují horští záchranáři.

[chooze:article;value:487189]

​Během dne má navíc opět sněžit a foukat vítr. Sněhová pokrývka tak bude vysoce nestabilní. I proto stouplo bezpečnostní riziko lavinového nebezpečí na třetí stupeň, který je považován za nejzrádnější. Uvolnění laviny hrozí i při malém zatížení, a to zejména na strmých svazích.

"V některých případech je možnost samovolného uvolnění lavin velkých, a ve výjimečných případech i velmi velkých rozměrů, které se obvykle zastaví až v dolní části svahu. Tendence lavinového nebezpečí je setrvávající," varuje horská služba.

Varování meteorologů před hustým sněžením, které může ve vyšších polohách Libereckého a Královéhradeckého kraje způsobovat mimo jiné i problémy v dopravě či energetice, platí až do půlnoci. Na pozoru by se ale měli mít také obyvatelé v okresech Rumburk či Varnsdorf, kde má také hustě sněžit. V oblasti Jeseníku a Šumperku v Olomouckém kraji a Bruntálu a Rýmařova v Moravskoslezském kraji se pak po celý den mohou tvořit sněhové jazyky.

Doporučení pro lyžaře a turisty

Túry vyžadují velkou opatrnost a výbornou znalost lavinové problematiky. Nutná je proto volba bezpečné trasy. Nebezpečná místa již tvoří souvislý celek i na mnoha strmých svazích většinou uvedených v lavinové předpovědi. Horská služba radí nevstupovat na svahy nad 35 °. Zvýšené opatrnosti by lidé měli dbát ale i na svazích nad 30 °.

V první polovině února se v Krkonoších utrhly tři laviny:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.