V Nevadě se zřítilo letadlo zdravotníků, celá posádka včetně pacienta je po smrti

Posádku letadla tvořil pilot, letecká sestra, letecký záchranář, pacient a člen jeho rodiny. Jména obětí zatím nebyla zveřejněna, protože společnost Care Flight uvedla, že pracuje na vyrozumění rodinných příslušníků.

"Bezprostředně se soustředíme na pomoc členům našeho týmu a jejich rodinám, stejně jako na pomoc zasahujícím agenturám," uvedla společnost v prohlášení.

[chooze:article;value:491403]

​Úřad šerifa okresu Lyon v Nevadě uvedl, že jeho dispečink obdržel kolem 21:15 místního času několik telefonátů o možné havárii letadla ve městě Stagecoach, které se nachází asi 45 mil jihovýchodně od Rena. Asi po dvou hodinách byly nalezeny trosky letadla, informovala agentura AP. Společnost Care Flight uvedla, že se jednalo o letoun Pilatus PC-12.

https://twitter.com/AP/status/1629643178155425792?cxt=HHwWgIC-icP1050tAAAA

Podle deníku Reno Gazette Journal uvedl v sobotu odpoledne prezident a generální ředitel společnosti Barry Duplantis, že příbuzní všech pěti obětí byli informováni. "Posíláme jejich rodinám hlubokou soustrast," řekl Duplantis.

K nehodě došlo v době, kdy Národní meteorologická služba v Renu vydala varování před zimní bouří pro rozsáhlou oblast Nevady, včetně části okresu Lyon. Předpověď varovala před hustým sněžením a nárazy větru o rychlosti až 105 km/h.

Lety společností Care Flight a Guardian Flight jsou nyní pozastaveny, uvedla společnost a zatím není jasné, kdy budou obnoveny. Společnost Care Flight poskytuje záchranné služby čtyřmi vrtulníky, jedním letadlem a jednou sanitkou.

Zatím není jasné, co mohlo být příčinou nehody. Neštěstí vyšetřuje Národní úřad pro bezpečnost dopravy (NTSB) společně s Federálním úřadem pro letectví. NTSB v sobotu ráno na Twitteru uvedl, že na místo nehody vysílá sedmičlenný tým vyšetřovatelů. Další informace zveřejní na tiskové konferenci v neděli.

Služeb letecké záchranné služby využije v USA každý měsíc více než půl milionu pacientů. Poskytovatelé zdravotní péče používají k přepravě pacientů v ohrožení života jak vrtulníky, tak menší letouny, které mohou dostat pacienty do nemocnic rychleji než sanitky. Jejich provoz je však mnohem více ovlivňován nepřízní počasí.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.