Londýnské děti do 11 let budou mít školní obědy zdarma. Rodiny ušetří tisíce korun

Londýnský starosta Sadiq Khan na začátku týdne oznámil, že spouští program ve výši 130 milionů liber, který každému žákovi základní školy do 11 let zajistí bezplatné stravování po celý příští akademický rok, informuje BBC.

Radnice očekává, že tímto krokem ušetří rodinám za rok přibližně 440 liber (téměř 12 tisíc korun) na dítě. Pomoci by mohlo odhadem využít více než 270 000 dětí v hlavním městě.

Kancelář starosty uvádí, že financování projektu bude možné, protože výnosy z daní a podnikatelských sazeb od místních úřadů byly vyšší, než se původně předpokládalo v návrhu rozpočtu. 

[chooze:article;value:491017]

​"Vysoké životní náklady způsobily, že rodiny s dětmi v našem městě urgentně potřebují další podporu. Opakovaně jsem naléhal na vládu, aby zajistila bezplatné školní stravování, ale oni prostě nejednali," vysvětlil rozhodnutí radnice Khan. "Pomoc, kterou mohou přinést dětem ohroženým hladověním, je skutečně zásadní," dodal.

Novinku vítají charitativní organizace i odbory. "Starostovi za projekt tleskáme. Zdravé školní jídlo by však děti neměly dostávat jen v krajních případech, měl by to být standard vzdělávacího systému," prohlásila Barbara Crowtherová z organizace Children's Food Campaign.

Ředitelka společnosti Gingerbread, která se zaměřuje na podporu rodičů samoživitelů, upozornila, že mnoho rodičů posílá své děti do školy bez jídla, protože nedokážou finančně zvládat vysoké životní náklady. "Pro mnoho rodičů bude velkou úlevou, že se jejich děti najedí ve škole," dodala Victoria Bensonová.

Obědy zdarma už na lokální úrovni zavedly londýnské čtvrti Newham, Islington a další, píše The Guardian. Že by vláda nejednala, však mluvčí ministerstva školství odmítá. Počet dětí, jež dostávají obědy zdarma, je podle něj už nyní v Británii vyšší než dva miliony. "V roce 2009 to bylo 1,1 milionu a další investice jsme vložili do národního programu snídaní ve školách, abychom jej prodloužili o další rok," uvedl.

[chooze:poll;value:9537c18d74a775c183c4a64c528bd8bc9ee5a48a;layout:tn_nova]

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.