Jak chrání před covidem prodělání a očkování: Vědci konečně našli odpověď

Jak dlouho je člověk po překonání covidu-19 chráněný před opětovnou nákazou a je tato ochrana dostatečná před novými variantami viru? Palčivé otázky zodpověděli britští vědci, kteří pracovali na největší studii svého druhu, upozornil odborný portál The Lancet.

Sesbírali údaje z 65 dřívějších výzkumů provedených od začátku pandemie do září 2022 v 19 zemích světa a potom porovnávali riziko nákazy mezi lidmi, kteří už se v minulosti infikovali, a těmi, kterým se nákaza zatím vyhnula. Vyloučili ale studie, které zkoumaly přirozenou imunitu zkombinovanou s očkováním. 

Epidemiologové zjistili, že předcházející překonání nákazy covidem vedlo k vysokému stupni ochrany (82 procent) před reinfekcí variantami alfa, beta a delta. Na omikron už ale takto získaná imunita tolik nefungovala, dalšímu onemocnění zabránila jen ve 45 procentech případů.

[chooze:article;value:491101]

Studie ukázala, že ochrana před předomikronovými mutacemi v průběhu 40 týdnů klesla na 78,6 procenta, zatímco v případě omikronu na 36,1 procenta.

Při hodnocení závažného průběhu onemocnění ale všechny varianty vykázaly trvalou ochranu nad 88 procent během celých 40 týdnů, píše list The Conversation. "Neznamená to, že ochrana po uplynutí této doby výrazně klesá. Spíš se zdá, že experti měli k dispozici omezená data, ze kterých nelze vyvodit silné závěry," podotkla imunoložka Zania Stamatakiová z Birminghamské univerzity.

Přirozená imunita po prodělání covidu chránila před dalším nakažením v prakticky stejné míře jako dvě dávky vakcíny, zjistili vědci. A to u alfy, bety, delty i omikronu.

[chooze:article;value:489913]

Experti ale varují, že i když přirozená infekce může poskytnout stejnou ochranu jako očkování, neznamená to, že byste se měli snažit za účelem jejího získání nakazit. Přestože už ho i lékařské kapacity začínají řadit mezi běžná onemocnění, covid pořád platí za nebezpečný a nepředvídatelný virus, který může v některých případech způsobit nespočet vážných zdravotních komplikací.

Konec covidu v Česku. Ministerstvo ruší povinnou izolaci:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.