Stíhačky Ukrajina nepotřebuje, řekl Biden. Německo a Polsko pošlou tanky

Ukrajinci vstoupili do druhého roku války. Zatímco loni se touto dobou bránili převážně starými sovětskými zbraněmi, dnes mají ukrajinští vojáci k dispozici moderní vybavení NATO. 

Polsko v pátek předalo Ukrajině první čtyři tanky Leopard 2 a v nejbližších dnech plánuje dodat i 60 tanků T-72, které v Polsku prošly modernizací. O čtyři Leopardy víc, tedy celkem 18, slíbilo dodat Německo. Naopak západních stíhaček se v nejbližší době podle amerického prezidenta Ukrajinci nedočkají.

"Posíláme to, co teď Ukrajina potřebuje nejvíc. Tanky, dělostřelectvo, protivzdušné baterie a další raketomety HIMARS. To jsou věci, které budou na jaře a v létě nutné k ofenzivě. Stíhačky F-16 nepotřebuje," prohlásil.

[chooze:article;value:491928]

Moderní technika se Ukrajincům hodí zejména u Bachmutu. Město, u kterého se odehrává nejdelší bitva války, už téměř celé obklíčily ruské jednotky. Ukrajinci se zatím ale stále brání.

Ukrajinci byli lépe připravení

Rusové sice měli a stále mají početní převahu, ukrajinská armáda byla ale lépe připravená a dokázala ovládat daleko modernější techniku. 

"Když Rusové zahájili invazi, tak jsme viděli, že do toho šli vlastně s veškerou těžkou technikou, s tanky, obrněnými vozidly a podobně. Ale nezvládali dobře koordinaci různých složek ozbrojených sil," vysvětlil vojenský analytik Lukáš Visingr.

[chooze:article;value:491772]

"Rusové byli od počátku té agrese zcela evidentně nepřipravení na takový nový způsob válčení," upozornil bývalý náčelník Generálního štábu Armády České republiky Jiří Šedivý. "Rusko muselo mimo jiné oprášit i muzejní techniku. Do války na Ukrajině vyslalo například 60 let staré tanky," dodal.

Rusové tak už na začátku zaznamenali obrovské ztráty vojáků i techniky. Museli rychle změnit přístup a učit se doslova za pochodu. A tak brzy následovala kapitola bezpilotních letounů.

"Bezpilotní prostředky jsou součástí toho systému, systému získávání informací, předávání si informací, jejich zpracovávání. Používání například i prvků umělé inteligence," popsal Šedivý. 

[chooze:article;value:491874]

Jenže ačkoliv názorů na podobu moderní války 21. století bylo mnoho, teď se znovu ukazuje, že klasické pozemní prostředky jsou nepostradatelné. "Pokud je potřeba provést ofenzivu ve složitém terénu, tak je potřeba něco, co má velkou palebnou sílu, co má pancéřovou ochranu, terénní pohyblivost, no a to něco je prostě jedině tank," poznamenal Visingr.

Odborníci tvrdí, že kde nestojí noha pěšáka, tam není skutečná kontrola nad územím. A to zřejmě bude platit ještě dlouho.

Zelenskyj odmítl čínský mírový plán

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odmítl 12bodový mírový návrh, který představila Čína, protože by údajně vedl pouze ke zmrazení konfliktu. Některé body podle něj ale dávají smysl a rád by se s čínským prezidentem setkal osobně.

[chooze:article;value:491647]

"Mám v úmyslu se se Si Ťin-pchingem setkat, myslím, že to prospěje oběma našim zemím a bezpečnosti ve světě," uvedl Zelenskyj.

Svou cestu do Číny v sobotu oznámil francouzský prezident Emmanuel Macron. Ten se předtím už neúspěšně pokoušel vyjednávat i s Vladimirem Putinem. Podle zahraničních médií chce Macron v Číně pomoct vyvinout tlak na Rusko, aby zastavilo agresi.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.