Sníh působí první problémy v dopravě. Řidiči by si měli dát pozor i na náledí

Silničáři v Libereckém kraji hlásí první problémy se sněhem. Hned ráno museli nechat uzavřít tah z Tanvaldu do Polska pro vozidla nad 3,5 tuny.

"Od sobotní šesté hodiny ranní uzavřel pro nákladní vozidla správce komunikace kvůli aktuálnímu počasí doprovázenému hustým sněžením silnici I/10 od Tanvaldu na Harrachov a dále úsek silnice vedoucí k hranicím s Polskem minimálně do nedělní půlnoci," uvedli policisté.

Krajští hasiči po ránu řešili podle informací TN.cz v souvislosti s počasím pouze dva spadlé stromy. Přesto varovali řidiče, aby se měli na pozoru.

"Během pátečního dne zasahovali hasiči po celém Libereckém kraji u šesti dopravních nehod, z nichž převážná většina se neobešla bez zranění. S ohledem na návrat zimního počasí, sněhovou pokrývku a s ohledem na vydanou výstrahu ČHMÚ o možném náledí – jezděte opatrně!" vyzvali na twitteru.

​A s podobným varováním přišli i jejich kolegové z Královéhradeckého kraje. "Dávejte o víkendu pozor zejména na cestách, a to hlavně v horských částech. Konkrétně v Krkonoších na Trutnovsku a Vrchlabsku varuje ČHMÚ před novou sněhovou pokrývkou, která může dosáhnout na návětří hor 30 až 60 cm nového sněhu," upozornili.

Právě pro oblasti Libereckého a Královéhradeckého kraje vydali meteorologové přísnější výstrahu. Sněhová kalamita podle meteorologů může způsobit velké komplikace nejen v dopravě, ale také v energetice, průmyslu nebo při zásobování. V případě mokrého sněhu hrozí škody i na stromech nebo drátech elektrických vedení. Jejich hlavní rada zní: ​nevyjíždět autem, pokud to není nutné.

[chooze:article;value:491700]

Silničáři se na možné problémy v dopravě snažili připravit už v pátek. "Na základě výstrahy ČHMÚ pro tento víkend upozorňujeme všechny řidiče na možný výskyt sněhu, silného větru, ledovky a sněhových jazyků. Všechna Střediska správy a údržby dálnic (SSÚD) jsou v plné pohotovosti. Veškerá technika, řidiči a dispečeři jsou připravení. Preventivně povrch dálnice podsolujeme," uvedlo Ředitelství silnic a dálnic.

Česko o víkendu může potrápit také silný vítr, který zejména na Českomoravské vrchovině a v západních částech Moravy a Slezska může místy v nárazech dosahovat až 70 km/h. Na jižní Moravě se během pátku vyskytly také lokální bouřky, a jedna z nich byla dokonce i tzv. supercela.

[chooze:gallery;value:30570]

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.