VÝSTRAHA: Hrozí náledí, sněhové jazyky a silný vítr. Na horách napadne až 60 cm sněhu

Milovníci zimních sportů se mohou radovat z návratu zimy. O víkendu na horách napadnou desítky centimetrů sněhu.

"Očekáváme, že během víkendu napadne v horských oblastech 10 až 30 centimetrů, na návětří severních hor 30 až 60 centimetrů a v jejich přilehlých oblastech 10 až 25 centimetrů nového sněhu," uvádí Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

V Libereckém a Královéhradeckém kraji může sněhová kalamita podle meteorologů způsobit velké komplikace v dopravě, energetice a průmyslu, ale také při zásobování. V případě mokrého sněhu hrozí škody na stromech a lesním porostu nebo drátech elektrických vedení.

[chooze:article;value:491314]

​"Doporučuje se nevyjíždět autem, pokud to není nutné. V případě nutnosti jízdy sledovat dopravní zpravodajství a počítat s prodloužením doby jízdy. Většinu cesty naplánovat tak, aby proběhla za denního světla. Jezdit s dostatečnou rezervou paliva v nádrži. Nezapomenout na zimní výbavu, sněhové řetězy a nářadí k případnému vyproštění vozidla. Ve vozidle mít teplé oblečení a alespoň minimální zásobu nápojů a jídla. Na horách dodržovat pokyny horské služby," uvádí ČHMÚ.

Sněhové vločky se dostanou ale i do nížin. V kombinaci čerstvého větru a nového prachového sněhu se budou v sobotu od středních poloh severozápadu a severu ČR místy tvořit také sněhové jazyky.

​Od sobotního pozdního odpoledne až do nedělního rána se mohou navíc v nižších a středních polohách vytvářet také zmrazky nebo náledí. Výstraha platí pro celou Českou republiku.

Výstraha před silným větrem

Čerstvý západní až severozápadní vítr bude v sobotu přes den zejména na Českomoravské vrchovině a v západních částech Moravy a Slezska místy v nárazech dosahovat až 70 km/h.

Výstraha před silným větrem platí do sobotní 18. hodiny pro kraje Pardubický, Jihomoravský, Olomoucký a Vysočinu. 

Ochlazení přinese studená fronta už v pátek

Už v pátek večer počasí u nás začne ovlivňovat studená fronta a po jejím přechodu sem na víkend pronikne studený vzduch, který přinese výrazné ochlazení. Současné výrazně nadprůměrné teploty se vrátí k únorovým dlouhodobým normálům.

Výrazné ochlazení přinese konec týdne také v hladině 850 hPa, ve výšce 1 500 metrů teploty z kladných hodnot klesnou až na -7 °C. Do hor se vrátí pravé zimní počasí – na horách napadne od 10 do 35 centimetrů sněhu.

Kolik sněhu za víkend napadne?  cm
Krkonoše, Jizerské hory 35
Krušné hory, Orlické hory  30
Šumava 25
Jeseníky 20
Beskydy 10

[chooze:article;value:491314]

​Sněhové vločky v nížinách

Sobota bude ve znamení proměnlivé oblačnosti s četnými sněhovými, v nížinách i smíšenými přeháňkami, na horách i trvalejší sněžení. Odpolední teploty 0 až 6 °C, ale bude foukat čerstvý západní až severozápadní vítr s nárazy o rychlosti 45 až 55 km/h, v Krušných horách až 70 km/h. Vítr bude pocitovou teplotu snižovat na -4 až 2 °C. V neděli bude oblačno až polojasno, místy sněhové přeháňky. Na horách sněžení. Ranní teploty -3 až -7 °C. Denní teploty -2 až 2 °C, na jižní Moravě 4 °C.

​Z oblevy zpátky do zimy

V posledním týdnu sněhová pokrývka z hor rychle odtávala – na Šumavě na Velkém Javoru odtálo přes 30 centimetrů sněhu, v Krušných horách na Přebuzi 25 centimetrů a v Krkonoších v Obřím dole 20 centimetrů. Šumavský Churáňov je beze sněhu, což přinesl v tomto období naposledy rok 2016. Také v únoru v letech 1998 a 2014 na vrcholcích Šumavy chyběla sněhová pokrývka, naopak v roce 2009 na konci února leželo přes 100 centimetrů sněhu, a v roce 1970 dokonce 180 centimetrů.

Podívejte se na předpověď počasí na víkend:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.