Šok v Severním Irsku. Ozbrojenci zkusili popravit detektiva před zraky dětí

Severoirská policie ve čtvrtek zatkla tři podezřelé a hlavní vyšetřovací verzí je podle BBC jejich napojení na teroristickou organizaci Nová IRA. Ta se odtrhla od Irské republikánské armády kvůli nesouhlasu s uzavřeným příměřím po desetiletích krvavého boje, v němž se katoličtí republikáni snažili o odtržení Severního Irska od Velké Británie. Protivníkem jim byli protestanští unionisté a severoirská i britská armáda a policie.

Na detektiva, šéfinspektora Johna Caldwella, zaútočili dva maskovaní muži ve středu večer na fotbalovém stadionu ve městě Omagh, které leží necelých sto kilometrů od Belfastu. Policista, který ve volném čase trénuje zdejší žákovské mužstvo, zrovna nakládal míče a další pomůcky do kufru auta. Pomáhal mu jeho malý syn a další dva kluci.

[chooze:article;value:432551]

​Ozbrojenci na Caldwella vystřelili několik ran. Ten udělal pár kroků a padl na zem. I tak po něm dál stříleli. Pak se dali na útěk, pravděpodobně v černém autě, které řídil třetí z podezřelých. Vozidlo později našli policisté ohořelé na okraji města.

Detektiva převezli záchranáři do nemocnice, kde ho lékaři okamžitě operovali. Jeho stav zůstával ve čtvrtek kritický, i když stabilizovaný. Žádný z malých fotbalistů zranění neutrpěl, ale jsou v šoku a mnozí z nich v péči psychologů.

Tři podezřelí ve věku 38, 45 a 47 let zůstávají ve vazbě za pokus o vraždu. Terč útoku nebyl vybrán náhodně. Šéfinspektor John Caldwell vyšetřoval nejzávažnější případy vražd, organizovaného zločinu a – teroristických útoků "disidentských republikánů", jak jsou v Británii označovány skupiny, které se nevzdaly ozbrojeného boje.

Caldwell je veřejně známou osobností, jako hlavní vyšetřovatel vystupoval na tiskových konferencích. Měl na starosti i poslední smrtelný útok na policistu ve službě, před deseti lety teroristé vyhodili v Omaghu do povětří auto s konstáblem Ronanem Kerrem. O něco takového se pokusili i loni v listopadu, dvoučlenná policejní hlídka přežila.

​Příměří po mnohaletém krvavém konfliktu bylo v Severním Irsku uzavřeno v roce 1998. Malé skupiny jako Nová, Pokračující či Pravá IRA se kvůli nesouhlasu odštěpily. Neodevzdaly zbraně a terčem jejich útoků, i když sporadických, jsou převážně policisté. Zhruba před rokem vláda poprvé po dlouhé době snížila v zemi bezpečnostní riziko. Nyní jsou opět posilovány hlídky u hranic s Irskem a politici budou s vedením policie bezpečnostní situaci probírat.

Středeční atentát odsoudili vrcholní britští i severoirští politici. Nejvyšší představitelé pěti největších stran v Severním Irsku, včetně nacionalistické Sinn Fein, kdysi politického křídla IRA, a Demokratické unionistické strany zastupující protestanty loajální k britské koruně, vydali podle agentury AP výjimečně společné prohlášení o pobouření a znechucení nad trestuhodným bezcitným pokusem o vraždu.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.