Hygienici bijí na poplach! V ČR přibývá počet případů onemocnění svrabem

Jen za letošní leden onemocnělo svrabem v Česku 671 lidí. Vyplývá to z dat Státního zdravotního ústavu (SZÚ). A nakažených stále přibývá. Odborníci hlásí nárůst případů od roku 2021, a to i navzdory zavedeným opatřením proti covidu-19.

Za rok 2022 úřady evidují 5 276 nemocných. "Svrab patří v ČR mezi povinně hlášená infekční onemocnění. V současné době lze předpokládat značnou podhlášenost onemocnění," upozornila epidemioložka SZÚ Kateřina Fabiánová.

[chooze:article;value:489181]

Jedná se o infekční parazitární onemocnění, které provází silné svědění a vyrážka. Nejhorší situace je aktuálně v Moravskoslezském kraji, kde hygienici zaznamenali za leden 83 případů, a Libereckém kraji. Tam mají nahlášeno 82 nemocných.

"Svrab je rozšířený po celém světě, v Česku patří mezi nejčastější parazitární onemocnění. Podmínky k jeho šíření jsou opět příznivé vzhledem k otevřené možnosti cestování, setkávání se a provozování dalších společenských aktivit. Je proto důležité o této nákaze vědět, abychom zajistili rychlou léčbu a zabránili dalšímu šíření tohoto onemocnění," uvedla ředitelka Odboru protiepidemického Krajské hygienické stanice Libereckého kraje Monika Hausenblasová.

Právě v tomto kraji se na hygieniky obrací v poslední době rodiče, pedagogové i ředitelé škol. Největší počet nemocných tam evidují u dětí ve věku od 15 do 19 let.

"Vzhledem k prodlení nám uniká možnost včas edukovat a předejít tak šíření onemocnění v kolektivech a současně předejít stížnostem rodičů na nečinnost ředitelů školských zařízení. Z nevědomosti či pozdní informovanosti dochází ke zbytečnému stigmatizování nemocných a jejich vyčleňování z kolektivů," uvedla ředitelka odboru hygieny dětí a mladistvých liberecké hygieny Kateřina Hochmalová.

[chooze:article;value:491101]

Podle odborníků svrab postihuje všechny bez rozdílu rasy, věku nebo pohlaví. Jeho výskyt býval v minulosti často spojován s lidmi, kteří žili ve špatných hygienických podmínkách. To už však v současné době úplně neplatí.

"Naopak právě u lidí s vysokým hygienickým standardem se svrab nemůže naplno projevit, typický výsev vyrážky chybí. Jedná se spíše o drobná, nevýrazná ložiska, která se snadno zamění například za alergickou reakci. A takový člověk je potom zdrojem nákazy," vysvětlili experti.

Přenos onemocnění

Svrab se přenáší při těsném kontaktu s nemocným. "Zvláště při pohlavním styku, v teplém prostředí na lůžku, při spaní v jedné posteli i nepřímo. A to zejména kontaktem s kontaminovaným ložním prádlem, ručníky nebo nošením oděvů, které použila nemocná osoba," přiblížila Fabiánová.

K šíření však silně napomáhá nízká hygienická úroveň či promiskuita. "Rizikové jsou také zejména prostory, kde se často a rychle střídá velké množství lidí bez možnosti dostatečného úklidu a výměny ložního prádla," dodala Fabiánová. Jedná se například o ubytovny a nocléhárny nebo nemocnice a ústavy sociální péče.

[chooze:article;value:489984]

Léčba

Poměrně jednoduchá je přitom dle expertů samotná léčba. Ta spočívá v přemazávání těla mastmi, které jsou určené pro toto onemocnění.

"Ve školách a zařízeních zasažených svrabem nařizujeme důkladný úklid spočívající v dezinfekci povrchů, vyprání a vyvaření prádla, jeho přežehlení. Předměty, které nelze vyprat, doporučujeme vystavit chladnému a mrazivému vzduchu alespoň na několik dní. Není však třeba školy a předškolní zařízení uzavírat," doplnila Hochmalová s tím, že v Libereckém kraji neevidují žádný hromadný výskyt svrabu.

Koronavirus už není v Česku nejčastější příčinou úmrtí. Více se dozvíte v následující reportáži:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.