K nehodě chybělo málo. Tomáše vybržďoval na dálnici agresivní řidič

Jen málo chybělo k tomu, aby se na dálnici D4 stala hrozivá nehoda. Neurvalý řidič ji málem způsobil hned několikanásobným porušením pravidel silničního provozu. K jeho smůle jej však řidič, kterého předjížděl, natočil.

Pana Tomáše silniční pirát nejprve prudce předjel v momentě, kdy se pan Tomáš připravoval na předjetí kamionu. Stihl jen tak tak zabrzdit, aby se nestala hrozivá nehoda. Jenže agresivnímu řidiči samotné předjetí nestačilo a rozhodl se, že Tomášovi ukáže.

[chooze:article;value:465433]

Před Tomášem tak prudce přibrzdil, čímž ho donutil také šlápnout na brzdy. V opačném případě by do něj ve vysoké rychlosti narazil. "S materiálem půjdu i na policii, kde podám trestní oznámení," řekl pan Tomáš.

Agresivnímu řidiči hrozí opravdu velký trest. Jak uvádí dopravní expert Roman Budský, svou jízdou porušil hned několik pravidel. Tím prvním z nich je nebezpečné předjíždění. "Když někoho předjíždíte, nesmíte jej ohrozit ani omezit, což se však v tomto případě rozhodně stalo," okomentoval Budský natočené záběry.

Už jen samotné předjíždění by znamenalo pro šoféra volva problémy. "Nedovolené předjíždění je velmi závažným přestupkem. Za něj může přijít řidič o sedm bodů, dostat pokutu 5 až 10 tisíc a také mu může být na 6 až 12 měsíců uložen zákaz řízení," prohlásil Budský.

[chooze:article;value:487852]

Důvod neměl agresor ani pro své konání poté, co předjížděcí manévr dokončil a Tomáše začal vybržďovat. "To je přestupek bezdůvodně pomalé jízdy. Neměl pro ni jiný důvod než řidiče jedoucího za ním vytrestat. Pak se spokojil s lekcí a zmizel," dodal Budský.

Vybržďování a agresivní chování za volantem je v Česku dlouho debatované téma. Podle Budského by si měla Česká republika vzít příklad ze zemí, jako je Německo, kde za podobné přečiny hrozí dokonce i vězení. Řidiči se navíc musí dostavit k psychologickému vyšetření, kde se odborníci pokusí jejich agresi dostat pod kontrolu.

Pana Tomáše ovšem Budský pochválil. "Mnohdy tyto případy skončí dobře jen proto, že jsou řidiči dostatečně duchapřítomní. Občas se také stane, že se řidiči pokusí agresi vrátit, čímž se jen zvyšuje riziko neštěstí. To se v tomto případě naštěstí nedělo," zakončil Budský.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.