Měníme svět. Jistě, ale dost pomalu

"Téma rovných příležitostí, a to nejen v platech, je důležité v každé společnosti. O nerovnosti v platech se v ČR do roku 2010 v podstatě nemluvilo, a to jsme chtěly změnit," říká Lenka Šťastná, prezidentka organizace Business & Professional Women CR z.s., která Equal Pay Day v ČR organizuje. "To, že konferenci, která nabízí prostor pro všechny, jež se o tématu chtějí dozvědět více a udělat něco pro to, aby se situace změnila, pořádáme už po čtrnácté, svědčí o tom, že téma zdaleka není vyčerpáno," dodává.

Když už letos slavíme 30. narozeniny samostatného Česka, pojďme se podívat na to, jak se situace v této oblasti během těch třiceti let posunula. Než se dostaneme k detailům, můžeme shrnout aktuální stav: ano, trochu jsme se posunuli správným směrem, ale k cíli je ještě daleko. Stačí jedno číslo: 16,4 %. To je aktuální hodnota GPG (Gender Pay Gap, viz box 1), který udává rozdíl v odměňování žen a mužů v ČR. Unijní průměr je přitom 13 %.

[chooze:gallery;value:30516]

BOX 1

Gender Pay Gap – ukazatel nejčastěji stanoven jako procentuální rozdíl mezi průměrným hodinovým hrubým výdělkem zaměstnaných mužů a žen (takto je často používán na úrovni EU, jako hlavní indikátor nerovného odměňování žen a mužů sloužící k mezinárodnímu srovnání). K výpočtu lze dospět následujícím způsobem:

Očištěný GPG = rozdíl v příjmech žen a mužů na srovnatelné pozici, ve srovnatelném věku a se srovnatelným vzděláním nebo délkou praxe. Ukazatel přesněji udává, jak velkou část GPG představuje přímo samotná diskriminace.

Historické okénko

To, že ženy neměly v historii stejná práva a příležitosti jako muži, je obecně známo. Co se týče platové (ne)rovnosti, do roku 1996 nemáme spolehlivá data: rozdíly v odměňování nebyly soustavně sledovány. Nicméně z dostupných údajů je zřejmé, že problém nerovnosti v odměňování žen a mužů není v ČR žádnou novinkou.

V roce 1962 dosahoval GPG dokonce 36 %. V 70. a 80. letech se sice rozdíl – mj. vlivem významného nárůstu vzdělanosti žen – snížil na 29 %. I když se v průběhu let lehce měnila metodika šetření a čísla nemůžeme brát absolutně, trend je jasný - situace se postupně zlepšuje. Podle Českého statistického úřadu jsme se z 26,2 % v roce 1996, loni dostali na 14,9 % (pro pídivé: rozdíl v českých a evropských datech je dán tím, že EU nezapočítává pracovníky veřejné a sociální sféry).

Z číselné řady je zřejmé, že k rychlejším změnám dochází po roce 2010, kdy se, mimo jiné díky akci Equal Pay Day (BOX 2), jež se toho roku konala poprvé, začalo o problému intenzivně mluvit.

EPD tak zahájil společenskou debatu na téma nerovného odměňování. Téma začalo být aktuální, což dokazuje i řada partnerů, kteří akci podporují. "Téma rovných příležitostí rezonuje ve společnosti Mondelez International již mnoho let," uvádí generální partnerství s EPD generální ředitelka společnosti Mondelez, Ivana Tůmová a přidává, že zviditelňováním úspěšných žen v týmech a na veřejnosti, je to skvělá příležitost pro následující generace rozdíly stírat.

[chooze:article;value:458934]

Hlavním mediálním partnerem Equal Pay Day je již několik let i televize Nova. "Rovné odměňování a přístup k příležitostem je základním principem, s nímž pracujeme. Ale je nám jasné, že to neplatí všude. I proto podporujeme tuto důležitou akci," vysvětluje Matej Šemšej, HR ředitel TV Nova, kterého budete moci osobně potkat na konferenci.            

Pro definitivní odstranění rozdílů – a že nejsou malé – je zásadní neustálý a faktický dialog všech zúčastněných stran, a především pak aktivní přístup samotných žen. A právě toto téma se odráží v podtitulu letošního ročníku: "Nemůžeme očekávat, že problém se vyřeší bez aktivního přístupu nás žen, proto se letošním mottem stalo 'Být vidět a slyšet'," uzavírá Šťastná.

BOX 2

Globální osvětová kampaň organizací Business & Professional Women si klade za cíl posilovat ekonomickou bezpečnost žen vyvoláváním odborné diskuze firem i veřejnosti nad příčinami stále vysoké mzdové nerovnosti. Sdílením dobré praxe a prezentováním ženských vzorů podporuje rovné postavení žen v práci i ve společnosti.

Den rovného odměňování (Equal Pay Day – EPD) = symbolický den, upozorňující na rozdíly v odměňování mužů a žen. Připomíná den, kdy ženy dohánějí mzdovou úroveň jejich mužských kolegů, jež oni dosáhli ke konci uplynulého roku. V ČR je aktuální rozdíl ve mzdách 16,4 %. V praxi to znamená, že ženy musí pracovat zhruba o dva měsíce déle, aby dosáhly stejné roční odměny jako muži.

Den rovného odměňování se poprvé objevil v USA v roce 1988, do Evropy se kampaň dostala v roce 2008 díky BPW Germany, o rok později vznikla oficiální kampaň s názvem Equal Pay Day.

V České republice se EPD poprvé konal v roce 2010, společně se vznikem veřejně prospěšné organizace Business & Professional Women CR z.s. Každá země si vybírá aktivity, jak tuto kampaň každoročně prezentovat veřejnosti. V ČR má projekt podobu půlroční kampaně, konference a mentoringového dne, kde se diskutují aktuální otázky postavení žen ve společnosti, nabízí stovky hodin podpory ve formě mentoringu, investiční vzdělávání a spoustu dalších aktivit, v rámci kterých se ženy inspirují, propojují i navazují pracovní a lidská přátelství.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.