Z Kremlu unikly tajné plány. Ukazují, jak chce Putin ovládnout Bělorusko

Ruský prezident Vladimir Putin loni plánoval, že během pouhých tří dnů ovládne celou Ukrajinu. Ani po roce se ale nezdá, že by byl svému cíli blízko. Naopak se stále častěji objevují informace o možných útocích na další země. 

Podle tajného dokumentu moskevské prezidentské administrativy, který má k dispozici německý deník Süddeutsche Zeitung, chce Rusko do roku 2030 postupně ovládnout Bělorusko. Západní bezpečnostní kruhy považují tento uniklý dokument za autentický. "Obsah dokumentu je zcela věrohodný a v souladu s tím, co víme," řekl deníku vysoce postavený úředník.

Interní 17stránkový kremelský dokument s názvem "Strategické cíle Ruské federace v Bělorusku" prý pochází z léta roku 2021. Tedy z doby, kdy Putin teprve chystal útok na Ukrajinu. Spis nastiňuje strategické cíle Ruska v Bělorusku v oblastech politiky/obrany, obchodu a ekonomiky a běloruské společnosti. Uvedené cíle jsou rozdělené na krátkodobé (do roku 2022), střednědobé (do roku 2025) a dlouhodobé (2030).

[chooze:article;value:491013]

​Strategickým cílem Moskvy je podle listu mimo jiné "zajistit dominantní vliv Ruské federace v oblastech sociální politiky, obchodu, ekonomiky, vědy, vzdělávání a kultury". Podle dokumentu by například ústavní reforma přijatá v Bělorusku v únoru loňského roku měla být dokončena podle ruských podmínek. Běloruské zákony pak mají být "harmonizovány" s těmi ruskými. Dokument potvrzuje Putinův velký plán na svazový stát pod ruským vedením. Média označují cíl ruského plánu jako v podstatě anexi Běloruska.

Obavy z Ruska má také Moldavsko. Jeho prezidentka Maia Sanduová tvrdí, že Kreml plánuje útoky na státní budovy i braní rukojmí v Kišiněvě. Chce tak prý svrhnout tamní prozápadní vládu. Více se dozvíte v tomto článku na TN.cz.

Putin v úterý přednesl dlouho očekávaný projev. Podívejte se, co řekl:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.