Po Bidenovi míří do Kyjeva premiérka Itálie. EU chystá další sankce pro Rusko

Neočekávaná návštěva, která má těsně před prvním výročím ruské invaze na Ukrajinu vysoce symbolický význam. Šéf Bílého domu Joe Biden v pondělí v Kyjevě jasně deklaroval, že USA stojí za Ukrajinou.

V úterý do válkou zmítané země zamířila ze sousedního Polska italská premiérka Giorgia Meloniová. "Ukrajina se samozřejmě na Itálii může spolehnout. Od samotného začátku ukazujeme, že jsme s Ukrajinou a budeme s Ukrajinou," uvedla Meloniová.

[chooze:article;value:490347]

OSN mezitím zveřejnila odhady týkající se počtu civilních obětí. Podle statistik zemřelo od propuknutí konfliktu nejméně 18 955 civilistů. Počty ale budou nejspíš mnohem vyšší.

Na východě a jihu Ukrajiny mezitím dál pokračují tvrdé boje. Podle ukrajinského velení Rusko od začátku týdne provedlo nejméně 10 raketových a 25 leteckých úderů v Luhanské, Doněcké a Záporožské oblasti.

Pod palbou jsou hlavně města Lyman, Bachmut, Avdijivka a Šachtar. "Já ještě pořád můžu něco postavit. Ale co ti, kterým je 70 nebo 80 let? Nebudou mít žádnou novou šanci. Je to hrozné. Je to jako noční můra. Je to zločin proti lidskosti," řekl policejní vyšetřovatel v Krasnohorivce Maxim.

Prezident Biden už v pondělí přislíbil Ukrajině nový balík vojenské pomoci v hodnotě přes 11 miliard korun.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.