Nizozemsko varuje před pokusy Ruska sabotovat jeho energetickou infrastrukturu

Generál Jan Swillens, šéf nizozemské vojenské zpravodajské jednotky MIVD, na tiskové konferenci uvedl, že v posledních měsících byla odhalena loď, která se pokoušela zmapovat energetickou infrastrukturu v Severním moři. Svůj úkol však nestihla splnit, protože byla eskortována nizozemským námořnictvem a pobřežní stráží.

Nizozemský představitel podle Financial Times uvedl, že loď jevila zvláštní zájem o mořské větrné elektrárny v nizozemské části Severního moře a že Haag vzhledem k situaci v této oblasti rozšíří své zpravodajské aktivity.

[chooze:article;value:489169]

Minulý týden vydalo v rámci každoročního hodnocení bezpečnosti podobné varování i Norsko. Tamní bezpečnostní služba PST uvedla, že ačkoli je "nepravděpodobné", že by letos došlo k sabotáži norských aktiv, mohlo by se tak stát, pokud by se Moskva rozhodla eskalovat konflikt na Ukrajině. Podle ní je "ropný sektor obzvláště zranitelným cílem".

https://twitter.com/nexta_tv/status/1627798997128577026?cxt=HHwWhICw2YekjZctAAAA

Norsko na podzim loňského roku zvýšilo stupeň pohotovosti svých ozbrojených sil v důsledku údajné sabotáže plynovodů Nord Stream 1 a Nord Stream 2. Tato potrubí, která byla kdysi schopna přepravovat ruský plyn do Evropy, byla v září z velké části zničena výbuchy.

Oslo zvýšilo vojenský dohled nad Severním mořem a nad svými ropnými a plynovými plošinami dokonce nechalo přeletět stíhačky F-35 poté, co byly v jejich blízkosti zaznamenány neznámé drony.

Pomoc při zvýšené ochraně energetické sítě poskytly Německo, Velká Británie a Francie, zatímco Itálie uvedla, že její námořnictvo zvýší opatření na ochranu plynovodů přivádějících dodávky ze severní Afriky do Evropy přes Sicilský kanál, a varovala, že se obává, že by se Rusko mohlo pokusit zaútočit na důležitou energetickou infrastrukturu.

Odpovědnost za výbuchy plynovodu Nord Stream Rusko odmítá a vyzvalo OSN k vyšetřování, přičemž prezident Vladimir Putin obvinil z poškození plynovodu "Anglosasy". V prosinci členské státy EU podepsaly pravidla, která vyžadují, aby byly identifikovány a zátěžově testovány "kritické subjekty", jako je vodní, dopravní a energetická infrastruktura. Od vlád EU se rovněž očekává, že zmapují přeshraniční spolupráci v případě útoku na společnou infrastrukturu.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.