Česko přišlo o významného chirurga. Světově uznávaný lékař náhle zemřel

Významný chirurg, uznávaný nejen v českých kruzích, zemřel 17. února. "Poslední rozloučení proběhne v úzkém kruhu rodinném," oznámili jeho příbuzní prostřednictvím parte.

https://twitter.com/MikesVerca/status/1627034548495175680?s=20

Se zprávou o úmrtí svého kolegy přišel cévní chirurg Jiří Moláček, který o tom informoval na twitteru.

"Se svolením rodiny mi dovolte oznámit velmi smutnou zprávu. Včera (ve čtvrtek, pozn. red.) nás navždy opustil pan prof. Vladislav Třeška, přednosta Chirurgické kliniky a Transplantačního centra FN Plzeň, excelentní chirurg uznávaný ve světě, pedagog a skvělý člověk, který byl nedostižným vzorem pro mnohé z nás," napsal.

[chooze:article;value:394194]

​Třeška byl mimo jiné proděkanem plzeňské lékařské fakulty Univerzity Karlovy a významným členem lékařských spolků, mezi nimi České chirurgické společnosti, České transplantační společnosti či České kardiovaskulární společnosti.

Byl specialistou na cévní a transplantační chirurgii, což bylo také hlavní téma jeho více než čtyř set domácích i zahraničních publikací. Za sebou zanechal celou řadu odborných knih.

V roce 2022 během slavnostního ceremoniálu 28. října ho prezident Miloš Zeman ocenil medailí Za zásluhy I. stupně. Vyznamenání dostal za zásluhy o stát v oblasti vědy, výchovy a školství.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.