Jiří Lábus: Splnil jsem si svůj dětský sen, hraju divadlo

Herce Jiřího Lábuse znají diváci hlavně z divadla Ypsilon. Už téměř tři desetiletí tam hraje hru s názvem Hlava medúzy, kterou tehdy režíroval Milan Lasica. "Je to dokonalý kus, za ta léta se to vůbec nerozklížilo," řekl v sobotní Víkendové Snídani Lábus. Na spolupráci s Lasicou vzpomíná velmi rád. "Udělal to tak skvěle, že nikoho za ta léta nenapadlo cokoli měnit," přidal Lábus.

Jiří Lábus s úsměvem vyprávěl, že při premiéře měl ještě černé vlasy. Svou roli v Hlavě medúzy přitom zahrál už 350krát. Nové hry už sice oblíbený herec nezkouší, i tak má ale o zábavu postaráno. "V Ypsilonce hraju v deseti titulech, v Divadle Kalich ve čtyřech, pak hraju ve Viole ve dvou titulech a v divadle MANA v jednom, takže toho mám docela dost," konstatoval 73letý herec. 

Moderátorka Miluška Bittnerová Lábusovi vysekla poklonu za audioknihu Harry Potter a Kámen mudrců. Lábus tam totiž namluvil všechny hlasy. Namluvit měl i další pokračování této knižní série. Požadavky autorky J. K. Rowlingové však prý byly takové, že se mu do toho nechtělo. 

[chooze:article;value:476404]

Na dabování několika postav zároveň je podle Lábuse nejtěžší přepnout styl myšlení. "Měnění hlasu je to nejlehčí. Nejtěžší je změnit myšlení toho člověka," přiblížil oblíbený herec proces namlouvání postav. 

K herectví se přitom dostal poměrně náhodou. Jeho rodiče ani prarodiče herci nebyli. "Maminka pracovala jako zdravotní sestra v Národním divadle," uvedl Lábus. Dostávala se tak k lístkům na různá představení. "Vodila mě už jako kluka. Já jsem jako dítě divadlo miloval a v podstatě od pěti let, kdy jsem viděl první loutkové divadlo, chtěl být herec," řekl o počátcích své lásky k herectví. 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.