Další obchody ukázaly, co plánují. Chystají nové prodejny i jiné změny

Na dotazy redakce TN.cz odpověděly společnosti Tesco, Lidl i Albert. Na reakci řetězců Kaufland, Penny Market a Globus se můžete podívat v tomto článku. Oslovili jsme také supermarket Billa, který však neodpověděl.

Albert

Firma Albert se chce v tomto roce zaměřit převážně na modernizaci svých prodejen. Už loni do těchto renovací investovala přes miliardu korun.

"Modernizace zahrnují kompletní rekonstrukci prodejny, nové vybavení a instalaci úsporných technologií na chlazení, vytápění i osvětlení. V loňském roce jsme zrekonstruovali více než dvě desítky prodejen a otevřeli několik nových," informoval mluvčí Jiří Mareček. "V letošním roce budeme pokračovat v přibližně stejném rozsahu," dodal.

[chooze:article;value:488139]

Vyjádřil se také k samoobslužným pokladnám. Ty podle něj nejčastěji využívají lidé s menšími nákupy. "Jsou vyhledávanou cestou, jak v klidu a vlastním tempem zaplatit nákup a využít u toho věrnostní aplikaci. V pokladní zóně je vždy jedna prodavačka či prodavač, který pomáhá s obsluhou pokladen," popsal mluvčí.

Pokladny má společnost ve vybraných prodejnách. "Jak se obliba těchto pokladen rozšiřuje, vybavujeme jimi stále více obchodů, zpravidla v rámci kompletních renovací," sdělil Mareček. 

Upozornil také na možnost placení s aplikací Albert Scan. Ten se podle něj uplatňuje spíše u velkých týdenních nákupů. "Zákazník nakoupí s ručním skenerem nebo pouze s vlastním mobilním telefonem a aplikací Albert Scan. Zbavuje se tak nutnosti zboží vykládat na pokladní pás, při nákupu si jej dává přímo do nákupní tašky," vysvětlil.

Lidl

Obchody Lidl se v Česku rychle šíří a společnost v tom hodlá pokračovat. "Naším cílem je jít zákazníkům naproti, proto stále hledáme vhodné pozemky a lokality pro umístění nových prodejen napříč Českou republikou. Rozhodující je přitom především spádová oblast, dále velikost pozemku nebo prostor a možnost zásobování," popsal mluvčí Tomáš Myler.

"Trend spatřujeme v komfortním a rychlém nákupu s důrazem na výběr čerstvých a kvalitních potravin v moderním prostředí," doplnil mluvčí ke stavění nových prodejen.

[chooze:article;value:488931]

Upozornil také, že Lidl nestaví pouze standardní samostatně stojící prodejny s parkovištěm na stejné úrovni. "V případě menšího pozemku v atraktivní lokalitě budujeme prodejny metropolitní, které mají parkoviště v přízemí a samotná prodejna je přístupná v patře nad ním," poznamenal.

"Zákazníkům ale vycházíme vstříc také prodejnami, které jsou součástí nákupních zón či obchodních center, nebo ‘prodejnami na míru‘, které se přizpůsobují možnostem daného objektu," řekl Myler. "S nedostatkem vhodných pozemků tak přibývá nestandardních řešení," dodal. V současnosti se otevírají prodejny v Pohořelicích, Ostravě, Děčíně, Poličce nebo Mukařově. 

Samoobslužné má Lidl momentálně ve 28 prodejnách. "Zákazníkům je u samoobslužných pokladen k dispozici rovněž proškolený zaměstnanec, který jim v případě potřeby poradí a pomůže. Mimo samoobslužnou pokladní zónu mohou zákazníci využít ještě standardní a expresní pokladny," vysvětlil Myler.

[chooze:article;value:484305]

Předností samoobslužných pokladen je podle Mylera rychlý a pohodlný nákup. "Testovací fáze probíhá úspěšně a dle předem určeného plánu, naši zákazníci si samoobslužné pokladny pochvalují," uvedl.

Tesco

Několik nových prodejen plánuje letos otevřít i Tesco. "Konkrétní lokality zveřejníme v průběhu roku," sdělil mluvčí společnosti Michal Kuzmiak. 

Zaměřit se chce ale hlavně na modernizaci stávajících obchodů. "V minulém týdnu byla dokončena modernizace supermarketu Tesco v Roudnici nad Labem a další se chystají," avizoval Kuzmiak.

Podle mluvčího jsou i v Tescu u zákazníků samoobslužné pokladny oblíbené. "Snížení jejich počtu neplánujeme," oznámil Kuzmiak.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.