V Mnichově začala bezpečnostní konference. Pavel se setkal s Macronem

Andrzej Duda, Kamala Harrisová, Emmanuel Macron, Olaf Scholz, Jens Stoltenberg, Ursula von der Leyenová –⁠ to jen malý výčet osobností, které zasedly k jednacímu stolu v bavorské metropoli. Hlavními tématy jednání jsou lidská práva, globalizace, spolupráce, energetika a ruská agrese.

Světoví lídři zkritizovali země, které i v této době spolupracují s Ruskem. "Útok na Ukrajinu není čistě evropským konfliktem, není čistě evropskou záležitostí. Protože sahá daleko za její hranice, stejně jako ruské ambice. Ať už mluvíme o Blízkém východě, dalších regionech ve východní Evropě, Africe, ale také o Indopacifiku," prohlásil německý ministr obrany Boris Pistorius.

On-line se ke konferenci připojil i prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj, poděkoval za podporu a vyzval k další pomoci. Podle německého kancléře Scholze jsou dodávky zbraní na Ukrajinu klíčové. Více západních zbraní prý urychlí ukrajinské vítězství. Opět se mluvilo i o vstupu Ukrajiny do Evropské Unie a NATO.

[chooze:article;value:489066]

"Mnichovská konference je bezesporu významnou událostí už od 60. let, kdy se tam schází řada politiků, expertů a baví se o tématech mezinárodní bezpečnosti. Letos je agenda daná. Ten hlavní aktuální problém je zřejmý," řekl politolog Michal Smetana.

Očekává se i debata o severoafrických státech v souvislosti s humanitární pomocí Evropské unie s cílem stabilizovat tyto regiony. "Konkrétní výsledek bych neočekával žádný. Jsme v situaci, kdy se bezpečností experti scházejí pravidelně. Nedá se očekávat, že zde padne nějaké zásadní rozhodnutí," vyjádřil se Smetana.

Petr Pavel se v Mnichově setkal mimo jiné s francouzským prezidentem Macronem, britským ministrem obrany Benem Wallacem nebo běloruskou opoziční lídryní Svjatlanou Cichanouskou. Cílem jeho cesty je prý obnovit prestiž České republiky v zahraničí.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.