Travič zakázaným jedem zabíjí orly. Další mrtvolu našli na Jindřichohradecku

Otrávený orel mořský, kterého lidé objevili na Jindřichohradecku, je letos už třetí obětí neznámého traviče. Prvního otráveného orla našli ochranáři u Lednice na Břeclavsku.

Svědci v obou případech orly našli v poloze na břiše, s roztaženými křídly a zaťatými pařáty. Poloha byla typická pro otravu karbofuranem, tedy jedem, který se dříve používal jako pesticid v zemědělství.

Evropská unie přitom jeho držení zakázala už před 15 lety. Jed po požití ochromí nervovou soustavu a zvíře umírá za plného vědomí v bolestech a křečích. Traviče zatím neodradilo ani to, že soud jich už několik potrestal.

[chooze:article;value:486075]

Například v Břeclavi loni uložil tříletou podmínku 73letému muži z Milovic na Břeclavsku, který trávil dravé ptáky a další živočichy právě karbofuranem. Policie muže už dříve obvinila ze tří trestných činů, a to z přechovávání omamné a psychotropní látky, týrání zvířat a neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy.

Dalším odsouzeným za travičství byl podle ornitologů rybníkář z Klatovska, kterého před dvěma lety soud potrestal podmínkou za to, že otrávil dva orly mořské a dva krkavce velké. Ornitologové většinu případů otrav evidují od února do dubna. Ročně kvůli karbofuranu uhynou desítky zvířat.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.