Rusko už spustilo masivní ofenzivu, oznámil Zelenskyj

Západní tajné služby předpokládaly, že Rusko zahájí novou ofenzivu až po projevu Vladimira Putina, který má přednést příští úterý. Podle Zelenského už ale probíhá. Řekl to britské stanici BBC.

"Rusové už na nás útočí hned na několika frontách," prohlásil. Putin se má pokusit získat plně pod kontrolu čtveřici regionů na východě a jihovýchodě Ukrajiny, které loni v září sice anektoval, Kyjev je ale částečně dobyl zpět.

Zelenskyj věří, že se ukrajinská armáda i tentokrát ubrání. Zopakoval ale žádost o další zbraně od Západu. "Moderní zbraně samozřejmě cestu k míru urychlují. Zbraně jsou jediným jazykem, kterému Rusko rozumí," pokračoval.

[chooze:article;value:490050]

Hlava napadené země stále vylučuje, že by při potenciálních mírových vyjednáváních mohla Ukrajina postoupit Putinovi byť jen metr ze svého území. "Rusko by se pak mohlo pořád vracet," vysvětlil.

Do Evropy míří Biden

Ve stejný den jako Putin promluví o válce i prezident Spojených států Joe Biden, který bude na třídenní návštěvě Polska. Běloruský prezident Alexandr Lukašenko ho pozval do Minsku a navrhl, že mu zprostředkuje schůzku s Putinem, informovala agentura Belta.

"Když bude chtít, může s sebou vzít i Zelenského," řekl Lukašenko. "Sedneme si spolu a ten problém vyřešíme. Budeme mít možnost vyřešit spolu úplně všechno," doplnil.

[chooze:article;value:490402]

Lukašenko slíbil Putinovi území k pozemním útokům na Ukrajinu, přímé zapojení do konfliktu ale připouští jen v situaci, kdy by Bělorusko někdo napadl jako první. 

Zelenskyj doufá, že se to nestane. "Bělorusko se snad nepřidá. Ale kdyby ano, budeme bojovat a přežijeme," uzavřel.

Není jisté, že Rusko nezaútočí na NATO, řekl Pavel:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.