V Panamě se zřítil autobus s migranty do rokle, zemřelo 39 lidí

K nehodě došlo v ranních hodinách, když autobus převážel migranty z dočasných přijímacích stanic v regionu Darien na hranicích Panamy s Kolumbií do jiného zařízení v provincii Chiriqui v sousední Kostarice.

"Prostřednictvím ministerstva zahraničních věcí provedeme veškerou koordinaci a jako stát poskytneme veškerou podporu, aby se těla vrátila rodinám. Panamská vláda poskytuje zraněným veškerou potřebnou lékařskou péči," uvedl prezident Laurentino Cortizo.

[chooze:article;value:442083]

Podle BBC podniklo v loňském roce obtížnou cestu přes dariénskou džungli do Panamy rekordních 248 224 migrantů bez dokladů v naději, že se dostanou do Spojených států. Panamské úřady migrantům odebírají biometrické údaje, poskytují jim jídlo a lékařskou péči a poté je autobusy převážejí na kostarické hranice, aby mohli pokračovat v cestě.

https://twitter.com/BBCWorld/status/1625971027745407010?cxt=HHwWxIC8vZ6CzpAtAAAA

Ačkoli panamští úředníci zatím neposkytli žádné informace o totožnosti cestujících, ekvádorští diplomaté uvedli, že v autobuse bylo 22 jejich občanů. Pracovníci ekvádorského velvyslanectví v Panamě na Twitteru uvedli, že jsou "v přímém kontaktu s imigračními úřady, aby zjistili zdravotní stav 22 krajanů".

"Tato tragédie námi otřásla a upozornila nás na nebezpečí nelegální migrace, která s sebou nese řadu rizik pro život a lidskou důstojnost," uvedlo ekvádorské ministerstvo zahraničí v prohlášení.

Havana uvedla, že mezi mrtvými v autobuse byl i blíže nespecifikovaný počet kubánských občanů. "Vyjadřujeme upřímnou soustrast rodinám a přátelům obětí politováníhodné nehody," uvedl na Twitteru ministr zahraničí Bruno Rodriguez. "Kuba opakuje svůj trvalý závazek k pravidelné, bezpečné a spořádané migraci."

Nehoda v okrese Gualaca je údajně nejhorší nehodou migrantů v historii Panamy. Zatím není jasné, proč řidič autobusu ztratil na klikaté silnici kontrolu nad vozidlem. Podle prvních informací panamských úřadů se autobus předtím srazil s jiným vozidlem.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.