Nehoráznost, zuří Schillerová kvůli důchodům. Chce se obrátit na soud

Vládou navrhovaná úprava valorizace důchodů se nelíbí opozici. Ve vysílání Televizních novin se proti němu ostře ohradila i předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová. "Podle zákona mají všichni důchodci nárok na tzv. mimořádnou valorizaci. Rozčílilo mě, že vláda musela vědět, že inflace neklesne pod pět procent. Teď těm nejslabším chce ten nárok sebrat, to znamená, že jim chce valorizaci, která by vycházela v průměru zhruba na 1 750 korun, snížit na 750 korun," kritizuje Schillerová.

To podle ní bude mít vliv i na důchody v příštích letech. Obvinila ministra Jurečku z toho, že s mimořádnou valorizací v rozpočtu na letošní rok vůbec nepočítal. Situace je podle ní nehorázná, nepřijatelná a v rozporu se zákonem. "Jestli to je protiústavní, nebo ne, řekne až Ústavní soud, na který my se bezesporu obrátíme, pokud to vláda prosadí. Budeme se tomu ale snažit zabránit," zakončila Schillerová.

[chooze:article;value:490339]

Marian Jurečka se brání, že během současné vlády se důchody zvýšily na rekordní úroveň. "Doposud jsme důchodcům plně kryli dopady inflace. V tento okamžik jsme se rozhodli přistoupit k této úpravě, která pro ty nejzranitelnější – lidi s nejnižšími důchody – bude znamenat o něco vyšší valorizaci, než by byla ta současná platná podle zákona," vysvětlil.

"Náš krok je zodpovědný vůči státnímu rozpočtu a zároveň pamatuje na solidaritu mezi vysoko- a nízkopříjmovými seniory, nebo rodinami, pracujícími lidmi, na které také musíme myslet, jako je napřílkad zvýšení rodičovského příspěvku a podobně," pokračoval Jurečka.

V souvislosti s tím zmínil i chystanou důchodovou reformu. Její parametry by podle jeho předpokladu měly být jasné na konci března. "Tak, aby byla zodpovědná pro budoucnost, abychom byli schopni garantovat důstojné důchody," zdůraznil.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.