Lukašenko zve Bidena k jednání o míru. Slíbil mu, že přiletí i Putin

Biden navštíví Varšavu příští úterý 21. února, přednese tam projev o vývoji války na Ukrajině a západní pomoci napadené zemi.

Jeho běloruský protějšek Alexandr Lukašenko chce, aby potom zaletěl i do Minsku, informovala agentura Belta. "Proč jede Biden do Polska? Proč Polsko? Jsme s tím v pohodě, ale když bude chtít, jsme připravení přivítat ho v Minsku a vážně si s ním pohovořit. Pokud tedy chce, aby byl na Ukrajině mír," řekl ve čtvrtek zahraničním novinářům.

[chooze:article;value:490276]

Šéfovi Bílého domu zároveň slíbil, že pokud jeho nabídku přijme, k jednacímu stolu usedne i ruský prezident Vladimir Putin. "Na tu schůzku do Minsku přiletí dokonce Putin: dva agresoři a jeden mírumilovný prezident. Proč ne? V zájmu ukončení války," pokračoval.

"Pokud tu válku chce zastavit, Polsko je blízko, pošlu pro něho letadlo a uvítáme ho. Máme mezinárodní letiště. Může u nás přistát i jeho Air Force One. Jednou u nás byl i Clinton. Sedneme si spolu a ten problém vyřešíme. Budeme mít možnost vyřešit spolu úplně všechno," plánuje Lukašenko. "Když bude (Biden) chtít, může si k tomu pozvat i Zelenského," napadlo ho.

Na jeho návrhu je paradoxní, že současně slíbil Putinovi území k zahájení další pozemní ofenzivy proti Ukrajině. Mezi dvěma očima o tom budou mluvit už v pátek. Přímé zapojení běloruské armády ale Lukašenko připouští jen za předpokladu, že jeho stát někdo napadne jako první, píše Retuers.

[chooze:article;value:490038]

Poslední evropský diktátor, jak se Lukašenkovi roky přezdívá, už předem počítá s tím, že ho bude Biden ignorovat. Washington se k pozvánce oficiální cestou zatím nevyjádřil.

"Určitě nepřijede. Přestože by v zájmu konce války a záchrany životů měl. Zůstane radši v Polsku, protože Polsko je evropská hyena, která válku na Ukrajině nejaktivněji eskaluje. Můžu o něčem přesvědčit Vladimira Vladimiroviče Putina, ale ne Bidena. Uvidíme. Minsk je hned vedle Varšavy, 30 minut vzdušnou čarou," uzavřel Lukašenko.

Lukašenko spustil protiteroristickou operaci (10/2022):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.