Experti řekli, jak skončí válka na Ukrajině. Poslední slovo bude mít Čína

Od vypuknutí války na Ukrajině uplyne za týden přesně rok. Dřívější předpoklady, že konflikt bude rychle u konce, se nenaplnily a nic se na tom nejspíš nezmění ani v blízké době. Podle odbornice na mezinárodní vztahy Fiony Hillové nic nenasvědčuje tomu, že by se chtěl Vladimir Putin dohodnout s Kyjevem na mírovém uspořádání, upozornil New York Post.

"Putin jedná s pocitem, že se mu dostává obrovské podpory od zbytku světa včetně Číny," prohlásila Hillová.

[chooze:article;value:490038]

Domnívá se, že jedině zásadní obrat v postoji Pekingu by Moskvu přiměl ve válce nepokračovat. "Jenomže ze současné perspektivy může trvat velmi dlouho, než země jako Čína začnou tlačit na Rusko a Putina, aby přehodnotil, co dělá a bude dělat," pokračovala.

Vztahy mezi Ruskem a Čínou jsou ale složitější, než se může na první pohled zdát. Kreml se je snaží vykreslovat jako rovnocenné partnerství a velké přátelství, pravdou však je, že za delší konec provazu tahají v Pekingu. Komunistická strana údajně ovlivnila i datum začátku války, aby nezasáhl do závěru zimní olympiády.

[chooze:article;value:489793]

"Potřebujeme diplomatickou iniciativu. Domnívám se, že Putinovi musejí dát jiné země, než jsou Spojené státy a Západ, jasně najevo, že tahle válka není v jejich zájmu a že chtějí, aby usedl k vyjednávacímu stolu," dodala Hillová.

Místo toho se ale Putin podle informací západních tajných služeb chystá na přelomu února a března spustit masivní ofenzivu a definitivně se zmocnit Donbasu a dalších okupovaných regionů, které navzdory zářijové anexi nemá Rusko plně pod kontrolou, připomněl portál Mirror.

Putin slíbil, že Zelenského nezabije, tvrdí izraelský expremiér:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.