Důchodci zuří kvůli rozhodnutí vlády: "Sami by za ty peníze chcípli hlady!"

Důchody od června znovu porostou, budou však zhruba o tisícovku nižší, než se původně předpokládalo. Podle zákonné valorizace měly průměrně penze v létě stoupnout o 1 770 korun. Vládní návrh změny zákona, který by měla do března projednat Sněmovna, ale počítá s navýšením v průměru pouze o 750 korun.

Všichni důchodci tak podle nových pravidel dostanou 400 korun a k tomu by se jim měla zvednout procentní část penze o 2,3 procenta. Vláda argumentuje tím, že úprava podmínek mimořádné valorizace je v době rostoucí inflace nezbytná.

"Kdybychom nechali tento mechanismus v původní podobě, tak by to znamenalo, že bychom v červnu zvýšili výdaje na důchody částkou 34,4 miliardy korun s dopady na příští rok v objemu 58,8 miliardy korun," vysvětloval po středečním jednání ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Podle nového vzorce vyjdou letošní penze státní kasu na zhruba 15 miliard korun.

[chooze:article;value:490167]

Důchodci změny kritizují

​"Šetří se na nepravém místě. 50 let jsme makali, abychom mohli do důchodu. Něco slíbili, dali to do zákonů, ale teď to najednou chtějí sami od sebe změnit. Nesouhlasím s tím," reaguje na rozhodnutí vlády pan Jaroslav. Zdražování zvládá, ale jen díky rokům dřiny a přesčasů, za což si jako řidič dopravního podniku vysloužil více peněz.

To paní Dagmar ví, že nebýt manžela, těžko by vyžila. Dle svých slov dostává 12 tisíc korun a je vděčná za každou korunu navíc. "Chtěla bych mít na půl roku platy politiků. Nebo aby měli ten důchod, který mám já. Chtěla bych vidět, jak s tím vyžijí. Chcípli by hlady," kritizuje vládu. "Furt přidávají jen těm, kteří mají hodně," dodává.

Opozice považuje návrh změn za drzost

Rozhodnutí kabinetu Petra Fialy (ODS) se nelíbí ani opozici. "Argumentaci vlády, že tvůrci valorizačního schématu nepočítali s vysokou inflací, a proto je povinna ho změnit v neprospěch důchodců, považuji za drzost. Stát loni získal díky inflaci a vyššímu daňovému inkasu 137 miliard korun navíc. Příjmy státu na úkor občanů rekordně rostou i letos," reaguje bývalá ministryně financí Alena Schillerová (ANO).

​S navrhovanými změnami nesouhlasí ani SPD. "Za nás určitě není možné měnit pravidla, jak se to vládě hodí. Důchodci v souvislosti s vysokou inflací měli legitimní očekávání. Ve chvíli, kdy zdražují ceny energií, bydlení, potravin, tak by dle platného zákona měli dostat 1 770 korun. A vláda je takto v průměru připravuje zhruba o tisíc korun," kritizuje poslankyně Lucie Šafránková. "Tato změna by mohla být v rozporu s Ústavou ČR a my rozhodně po poradě s našimi právníky budeme zvažovat podání ústavní žaloby," upozorňuje.

[chooze:article;value:490327]

Na důchodce myslíme, tvrdí vláda

Podle Jurečky se od nástupu vlády po dvou řádných a dvou mimořádných valorizacích průměrná starobní penze zvedla skoro o 30 procent a letos v létě by se dostala z asi 41 procent průměrné mzdy na její polovinu. Při stanovení valorizačních pravidel se však podle něj nepočítalo právě s dvoucifernou inflací.

K úpravě valorizačního schématu dojde novelou zákona o důchodovém pojištění. Změny mají být schváleny do 22. března. Mimořádné zvýšení důchodů se odvíjí od údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ), který měří index spotřebitelských cen a sleduje výši životních nákladů domácností důchodců. Změna valorizací je prvním krokem, který směřuje k posílení dlouhodobé udržitelnosti důchodového systému.

Navazovat na něj budou další opatření v rámci důchodové reformy, kterou vláda projednává v těchto měsících. "Nejen na této úpravě, ale také na celé důchodové reformě chceme najít širokou politickou shodu. Budeme tedy samozřejmě jednat i s opozicí," dodal Jurečka.

Jak přesně bude vypadat důchodová reforma, zatím není jasné:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.