Alexe (†8) na poslední cestě vyprovodily sirény hasičů i balónky. Lyžaře obvinili

Uctít památku osmiletého Alexe přišli na hřbitov do malé obce Trstín nejen jeho nejbližší, ale také hasiči, které Alex zbožňoval a pravidelně je navštěvoval. Na počest chlapce se okolím rozezněly hasičské sirény. Spolužáci do nebe vypustili balónky, informuje TV Markíza.

Pozůstalí chlapce popisovali jako veselého, usměvavého a odhodlaného. "Byla s ním sranda. Byl strašný vtipálek. I když někdy spadl, vždy řekl, že mu nic není, postavil se a šel dál. Teď se mu to už nepodařilo," prohlásila zdrcená matka.

Zemřel při lyžování

Hodně sportoval, dobře plaval, jezdil na čtyřkolkách, střílel z luku a kuše. I na lyžích vynikal. Právě láska k tomuto zimnímu sportu se ale nakonec Alexovi stala osudnou. Byl zrovna pod horizontem kopce, když do něj prudce narazil 19letý mladík.

[chooze:article;value:489955]

​"Alex byl pod kopcem a měl lyže zapíchnuté ve sněhu. Z vrchu jel lyžař, který ho neviděl a narazil do něho. Alex letěl několik metrů," promluvila o klíčovém okamžiku pro Nový Čas chlapcova matka. Náraz byl podle ní tak prudký, že několik metrů letěl i lyžař, který do chlapce najel.

Lyžaře (19) obvinili z usmrcení chlapce

Kamery nezachytily samotný střet. Co mu předcházelo, už ale ano. Lyžař měl po sjezdovce jet nepřiměřeně rychle. Policisté už mladíka pocházejícího ze severu Slovenska obvinili z usmrcení.

"Na základě dosud provedeného vyšetřování bylo zjištěno, že na lyžařském středisku Velká Rača Oščadnica v části Lalíky měl jezdit na lyžích sjezdem z horní části sjezdovky, kde před jejím zlomem do prudšího klesání z dosud přesně nezjištěných příčin narazil zezadu do nezletilého lyžaře. Nezletilý utrpěl zranění neslučitelná se životem," uvedla policejní mluvčí Zuzana Šefčíková.

Dokud případ strážci zákona neuzavřou, nechtějí poskytovat žádné bližší informace. Muži nyní hrozí několikaleté vězení. "Trestného činu usmrcení se dopustí ten, kdo z nedbalosti způsobí smrt. To znamená, že tam není úmysl, je to nedbalostní trestný čin," vysvětlila rektorka policejní akademie Lucia Kurilovská.

Základní trestní sazba by pak byla dva roky vězení. V tomto případě ale může být trest podstatně vyšší. "Když je trestný čin spáchán na chráněné osobě, je to až pět let. A pak je tam další odstavec, kde hrozí až deset let, pokud je usmrcení spácháno sice z nedbalosti, ale na základě toho, že byly porušeny určité předpisy," vysvětlila odbornice.

Policie bude pravděpodobně zkoumat také to, jestli lyžař poskytl dítěti první pomoc. Pokud ne, také jde o trestný čin.

Matka chlapce promluvila o tragédii:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.